+
Bezárás Menü
0°C
2024. március 29.
Auguszta
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
A Babar mesefilm szinkrondalától az operett világáig

A Babar mesefilm szinkrondalától az operett világáig

Ferencz Orsolya, Tolna megyei származású operett énekes, aki a „Babar az elefántok királya” című mesefilm szinkrondalának magyar hangja, illetve az 1997-es Eurovízió Dalfesztivál magyarországi döntőse. Az igazi ugródeszkát viszont a Mészöly Katalin és Horváth Bálint operaénekes művészházaspár támogatása jelentette számára.

A művésznő mai napig nem szakadt el Tolna megyétől, tanulmányait és külföldi kalandozásait követően visszatért a megyébe, és jelenleg Tamásiban lakik. Pályája a bukovinai székely népdalokon át, majd a jazzen keresztül vezetett a klasszikus zenéig, operáig. 2000 óta rendszeresen fellép színvonalas produkciókban, szabadtéri előadásokon, fesztiválokon. Többnyire egyedül lép színpadra klasszikus zenei koncertjeivel és operett műsorával. Az utóbbi időben több külföldi fellépése is volt Lengyelországban, Ausztriában, Romániában, Franciaországban. Január elején a művésznő mesélt nekünk életéről, és a 2018-as terveiről.

– Ön is bizonyította, hogy Tolna megyéből is lehet sikeres karriert építeni. Hogyan sikerült elérni, hogy most már a határokon túl is vannak fellépései?

– Ezek mindig olyan nagy szavaknak tűnnek, hogy karrier. – mondta Ferencz Orsolya. – Úgy érzem maradtam Tolna megyei, aki sok fele jár, és énekel a közönségnek. Nehéz az előadóművészet világa, vannak olyan pillanatok amikor azt érzi az ember, hogy nem megy tovább és itt a vége, de nincsen választás. Ez olyan mint a tanároknak a tanítás: Az ének az eszközöm, amivel adni tudok az embereknek. Ebben rengeteg munka van, nagyon hálás vagyok a mestereimnek, hogy idáig eljuthattam. Nem azért megyek fel a színpadra, hogy szerepeljek hanem, hogy adjak.

– Azért nem mindenki mondhatja el magáról, hogy a Babar főcímdalának szinkronhangja, vagy az Eurovízió döntőse.

– Az már nagyon régen volt. Emlékszem, hogy a főcímdal feléneklésénél influenzás voltam, és ágyban feküdtem. Arra az egy napra, amikor a felvétel volt kicsit jobban lettem. Most már másképp csinálnám. Ma már jobban odafigyelek miről szól a dal. Attól vagyok hiteles, ha a szívemből énekelek, és ezért szeretnek az emberek. Az Eurovízió is régen volt, annak sem volt akkora visszhangja. Akkor még gyerek voltam, iskolába jártam, éltem a diák életemet. Örültem neki persze, de aztán másnap ugyan úgy ment minden tovább. Akkor még a könnyű zenét képviseltem, nem is éreztem ennek a súlyát. Még bakancsban jártam hátizsákkal a hátamon. Emlékszem mindig mondták, hogy most már jó lenne, ha elhagynám a bakancsot, és azt a hátizsákot. Ezek mind hozzátettek ahhoz, aki most vagyok.

– Sokáig kereste a saját hangját a különböző műfajok között. Mikor érezte azt, hogy megtalálta az útját?

– Sokat fájt a torkom, és mindig új tanárokat kerestem fel, hogy gyakoroljak, és jobb legyek. Akkor kerültem a kiváló operett énekeshez, Domokos Zsuzsához, aki azt mondta, egy klasszikus torok az enyém. Akkor a Kőbányai Zenei Stúdióban tanultam könnyűzenét, ami lehet nem a legjobb döntés volt, mert végül visszakanyarodtam a klasszikus zenéhez. Éreztem, hogy döntenem kell, vagy ez, vagy az. Az egy dolog, hogy az ember torkában benne van a magasság, de ezt tényleg ki kell csiszolni. Hangi adottságaimat is a klasszikusoknál tudtam kihasználni, jobb voltam ebben mindenki szerint. Ez olyan mint a sport. A tegnapi siker ma már nem érvényes. Minden nap oda kell tenni magam a színpadon, nem elég, hogy tegnap jó voltam. A könnyű zenében sokkal középszerűbb lennék, mint az operettben, úgy érzem ez az én műfajom.

– Sport. Éneklés mellett testépítő edző is.

– A sport egy örök szerelem az életemben. Azért mentem el a Fitnesz Akadémiára, mert amihez nekem kedvem van, azt szeretem biztos alapokra helyezni, és megtanulni. Érdekes, hogy amikor Pestre jártam a Zenei stúdióba, akkor mellette edzősködtem konditermekben, és a nagy testépítő férfiak is hozzám fordultak segítségért.

– Kanyarodjunk vissza a zenéhez. A Kőrösi Csoma Sándor program keretében Svédországban tölthetett kilenc hónapot.

– Mindig nagy álmom volt egy másik kultúrában élni. Ez a lehetőség nagyon meghatározó volt az életemben. Sok lehetőség volt, sok megpróbáltatás is. Többször feltettem a kérdést, hogy kell ez nekem? De amikor hazajöttem rájöttem, hogy kiléptem a komfortzónámból, ami hatalmas dolog. Nem csak énekelni kellett, hanem dolgoztam is egy magyar közösségben. Mindig két lábbal szeretnék a földön állni. A színpadon megmaradni művésznek, és az élet más területén pedig ugyan olyan embernek lenni, mint bárki más. Svédországban ez az egyenlőség tetszett. Úgy érzem a legtöbb ember másnak lát, mert én a színpadon szerepelek, de szerintem nem csak az lehet sikeres, és híres, aki énekes. A sok tehetségkutató eltorzítja az emberek látását.

– Erdélybe pedig a Petőfi program keretén belül utazott.

– Hazajöttem Svédországból, és azt mondtam soha többet nem utazok el ennyi időre. Amikor hazajöttem, akkor éreztem meg, hogy milyen fantasztikus az országunk, olyan mint egy ékszer doboz. Itt minden van, ami egy tartalmas élethez kell. Aztán másfél hónap múlva elmentem Marosvásárhelyre, ahol felvételiztem a Művészeti Egyetemre. Felvételt nyertem, és már fél éve koptatom az iskola padot újra. Nagyon szeretnék egy pedagógiai diplomát. Imádok tanítani, mindenhol voltak tanítványaim. Úgy érzem, amit tudok, azt szeretném átadni, nem szeretném magamban tartani. Ez az elsődleges célom most 2018-ra.

Ars poeticája:

„A dalok által igyekszem a lélekhez szólni, hagyni az érzelmek, szenvedélyek áradását. Kifejezni vele az életet, a szerelmet, a nőiséget. Sokszor időutazásban részt venni, mely mégis szól a ma emberéhez.”

Zenei tanulmányai:

• Bonyhád Városi Zeneiskola: klasszikus zongora
• Kőbányai Zenei Stúdió: ének szak
• Az iskolák elvégzése után magán úton képezte magát Mészöly Katalin és Horváth Bálint operaénekes művészházaspár instruálása mellett.

Egyéb tanulmányok:

• Berzsenyi Dániel Főiskola: PR manager – művelődésszervező szak
• Fittness Akadémia: testépítő edző

Pályája főbb állomásai:

• A „Cinege Madár” országos népdaléneklési verseny első helyezettje
• A Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja
• Komárnóban képviselte Magyarországot a XX. Nemzetközi Lehár Énekversenyen
• 1997-es Eurovisio Dalfesztivál magyarországi döntőse
• „Babar az elefántok királya” c. mesefilm szinkondalának magyar hangja
• A „Real Action – Style Magazin” II. Országos tehetségkutató versenyének 2. helyezettje

Forrás: Teol.hu/Melcher Alexa

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz