+
Bezárás Menü
0°C
2023. május 31.
Angéla, Petronella
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
A bonyhádi EFI is csatlakozott a figyelemfelhívó kampányhoz

A bonyhádi EFI is csatlakozott a figyelemfelhívó kampányhoz

Az idei, XVI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet 2022. január 17-22.-ei között tartják, amelyet az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta minden év januárjában hív életre. A Mályvavirág Alapítvány felhívó kampányához csatlakozva a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája a közösségi média adta lehetőségeket kihasználva ebben az évben is szeretné felhívni a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, lehetőségeire.

Világviszonylatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a méhnyakrák a nőket érintő rosszindulatú daganatok között a 4. leggyakoribb megbetegedés és halálok is egyben.
Magyarországon előfordulását tekintve a 7-8. helyen áll. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján a 2018-as évben 1074 új méhnyakrákos eset került felfedezésre és a 2019-es évben 470 magyar nő halt meg egy olyan betegségben, ami rendszeres citológiai szűréssel és a HPV oltás beadatásával megelőzhető lenne.
A Bonyhádi járásban a 2014-2018-as évre vonatkozóan a Népegészségügyi Elemzési Központ által működtetett Információs Rendszer (NEKIR) által képet kaphatunk a halandóság, valamint a daganatos megbetegedések területi egyenlőtlenségeiről. A Standardizált Halálozási Hányados (SHH) számításával a halandóság területi egyenlőtlenségeire, míg a Standardizált Megbetegedési Hányados (SMH) segítségével a megbetegedések területi egyenlőtlenségeire mutat rá. Ezen mutatók segítségével láthatjuk, hogy az adott járás lakosságának, adott időszakra és halálokra vonatkozó halálozása/megbetegedése hány százaléka az országos halálozási/megbetegedési szintnek. A mutatókat térképen ábrázolva jól láthatóak az eltérések. Az országos szintet fehérrel, az országos átlagnál kedvezőtlenebb halálozást lilával, míg a kedvezőbb halálozást zölddel jelöltük. Minél nagyobb az eltérés az országos szinttől, annál sötétebb lila vagy zöld az adott járás.
A Bonyhádi járásban élő 0-X éves női lakosság halandósága kedvezőbb volt az országos szintnél a vizsgált 2014-2018-es évre vonatkoztatva (1. ábra)

A megbetegedési mutatókat szintén térképen ábrázoltuk, azzal a különbséggel, hogy az országos átlagnál kedvezőtlenebb megbetegedést a bordó szín árnyalataival, míg a kedvezőbb megbetegedést kékkel jelöltük. Az országos átlag maradt fehér jelölésű. A halálozáshoz hasonlóan, itt is érvényes, hogy minél nagyobb az eltérés az országos szinttől, annál sötétebb piros vagy annál sötétebb kék az adott járás.
A megbetegedés területi egyenlőtlenségeit tekintve a Bonyhádi járás 0-X éves női lakosságának méhnyak rosszindulatú daganatának standardizált megbetegedési hányadosa kedvezőbb volt az országos szintnél (2. ábra)

 

 

A méhnyakrák az egyetlen olyan daganatfajta, ami, ha időben felfedezésre kerül, szinte 100%-ban gyógyítható. Tegyen Ön és családja egészségéért, évente keresse fel a nőgyógyászt a citológiai vizsgálat érdekében, valamint kérje fiú és lánygyermekének az ingyenes HPV oltást.

Forrás: Szili Lívia

Bonyhádi Egészségfejelsztési Iroda

Vissza