+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 16.
Csongor, Joakim
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

A karácsony közeledtét jelzik az ünnepi fények

Utcai ünnepi fények nélkül sok helyen már elképzelhetetlen a karácsony. Több helyen advent első vasárnapján kapcsolták be a díszvilágítást, máshol az e heti Mikulás ünnepségen, Bonyhádon december 4-én.

Szinte mindenütt fontosnak gondolják, hogy az év végi ünnepekre ne csak a lakóházak, szobák, karácsonyfák öltözzenek díszekbe, de a kisebb-nagyobb települések utcáit, központi tereit is felékesítsék. Néhány helyen körülnéztünk, illetve megkérdeztük, hogyan oldják meg egy-egy településen a díszkivilágítást. Sok helyütt ezelőtt tíz-húsz éve adományból öltözették fénybe az utcákat, tereket, mára a megkérdezett városok maguk oldják meg a díszvilágítás karbantartását, fejlesztését. A közvilágítás áramdíja persze tartalmazza majd az ünnepi világítás többletköltségét is, de ezt azért elbírja a települések költségvetése. Pláne, hogy ezek a díszek led-esek, azaz jóval kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos égők. Szekszárdon, Bonyhádon a napokban szerelik fel a díszfényeket, utóbbi esetében pedig ez nemcsak a városközpontot jelenti, hiszen ugyancsak díszítő világításokat helyeznek el Bonyhád-Majoson, Bonyhád-Börzsönyben, Tabódon és Ladományban.

Új fények Bátaszéken
Idén közel 800 ezer forintot költött a bátaszéki önkormányzat arra, hogy új fényelemeket szereljenek fel még advent előtt a városban. Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a város központjában, a Bezerédj utcától a templom környéki terekig tart a díszkivilágítás. Idén az Árpád utcába is helyeztek el az ünnepet jelképező fényeket. A város karácsonyfáját december 11-én állítják fel, majd kapcsolják fel rajta az égőket. Az adventi gyertyákat a templom előtt helyezik el, és a misét követően „gyújtják meg” rajta az első gyertyát.
A nagyobb falvakban, így Hőgyészen és Zombán is, már november utolsó hetében bekapcsolták a karácsony előtti díszkivilágítást. A téliesre váltott időjárásban az ünnepi fények segítik az embereket a karácsony előtti időszakra ráhangolódni. (mi)

Meleg fehér fények
Budapesttel nem vehetjük fel a versenyt, a kisvárosokat illetően viszont a miénk a legszebb karácsonyi díszvilágítás – mondja Bölcsföldi Árpád, a Fűtőmű Kft. ügyvezető igazgatója. Bonyhádon 2003 óta fejlesztik a díszítő világítást, így mára több száz egyedi dísszel, az utak fellett átívelő fényekkel rendelkezik a város. Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk: idén különösebb beruházás nem történt, és az a vád, hogy pazarolnának már csak azért sem érheti őket, mert a lámpások döntő többsége led-es, és alig fogyaszt valamit. Meleg fehér fénnyel világítanak, és a közvilágítással együtt kapcsolnak be, illetve ki. Kivéve a művelődési ház előtt álló karácsonyfa. A bonyhádi díszvilágítást december 4-től csodálhatják a város lakói és az ide látogatók, ekkor kerül sor ugyanis a Mikulás váró ünnepségére. (bk)

Új arculat Szekszárdon
Még szebb, még barátságosabb arcát mutatja Szekszárd az adventi időszakban. A megyeszékhely karácsonyi díszvilágítására ráfért a felújítás, ám ez most nem a szokásos kötelező égő cseréket jelenti csupán. Böröcz Mátétól, a polgármesteri hivatal kabinetvezetőjétől megtudtuk, nemcsak új színfüggönyök, az utcákon átfeszített, illetve a kandeláberekre szerelt fényekben gyönyörködhetünk, de elsősorban a gyerekek örömére és egy helyi készítő jóvoltából két 2 D-s, egy nagy méretű 3D-s rénszarvast is csodálhatunk majd az elkövetkező hetekben, illetve egy szintén szép nagy 3 dimenziós hóembert is. Természetesen a városnak karácsonyfája is lesz, úgy tíz-tizenegy méteres, és a Garay téren látható már a megszokott adventi koszorú. A városi Mikulás ünnepségen, december 6-án gyúlnak ki a fények Szekszárdon. (bk)

Forrás: Tolnai Népújság

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz