+
Bezárás Menü
0°C
2018. június 24.
Iván

Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

Geotermális workshop Izlandon önkormányzatok számára

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2017-es évről


A Bonyhádi Termálfürdő nyári programtervezete

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

A könyvekről szólt a hétvége Bonyhádon

Idén is színes programsorozatot tartogatott az érdeklődőknek a Völgységi Könyvfesztivál. A három nap alatt többek között Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicistával, Bíró Szabolcs történelmi és ifjúsági regények szerzőjével is találkozhattak.

Egy utazás során mindig történik valami, még akkor is ha nem – kezdte Utazások lélektől lélekig címmel tartott előadását Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista szombaton délután a Völgységi Könyvfesztivál keretében, a Solymár Imre Városi Könyvtárban. Több történettel mutatta be, miként mutatkozhat meg az emberség vadidegenek között egy út során, akár egy vasúti kocsiban. Például, hogy egy zsúfolt kupéra telepedett feszültséget és rosszkedvet, hogyan oldhat fel az, ahogyan az abban utazó nagyon-nagyon fiatal kismama, mellére emeli és megeteti gyermekét. A szituáció, a kép rengeteg jelentést hordoz, benne van a feltétlen szeretet, a hála, a feladás, a jövő, és a sort még hosszan lehet folytatni – nincs, akit ne érintene meg.

Schäffer Erzsébet előadásával egy időben még zajlott lovag Bíró Szabolcs – több történelmi regény, például az Anjouk sorozat köthető a nevéhez – könyvbemutatója, amely során Filó Tamással az Elveszett csillagok című ifjúsági regényről beszélgettek, amiből többek között az is kiderült, hogy az író miért pont Egert választotta helyszínül, és miként zajlott a háttérmunka, a kutatás.

Ugyanakkor már megérkezett az egyik következő bemutatkozó szerző Háhner Péter is. Az egyébként remek előadó történész 33 szerelmi háromszög a történelemben című kötetét mutatta be hallatóságának.

Ezen felül a három napos programsorozat keretében az érdeklődők találkozhattak R. Kárpáti Péter (Péter könyve) színművész, íróval, P. Horváth Tamással, az Öt torony-A Zsolnay-sztori folytatódik című kötete kapcsán, megismerhették Ágoston Piroska Atlasz izomláza és Kozári Dorka Cicakalandok című kötetét. Ó, azok a csodálatos állatok! címmel interaktív természetismereti előadást Telegdi Ágnes írónő tartott, Terítéken egy hiteles női út címmel író-olvasó találkozót pedig gróf Nádasdy Borbála prezentált, de az érdeklődők találkozhattak Radnai Gábornéval, vagy írói nevén Martha Tailorral, Sidney Lawrence-szel, és Tomor Anitával, több romantikus- és gyermekkönyv szerzőjével. Megismerhették a Malenkij Robot című, Lohn Annamária nevével fémjelzett kötetet, valamint Koller Mártonné Az első a felejthetetlen című könyvét is.

A könyvfesztivál vasárnapi programja már sportos volt, a Fesztiválfutás, illetve az ovisoknak szervezett Manó futás köré épült.

A show vonzotta a legtöbb érdeklődőt

A legnagyobb sikernek az intézmény tájékoztatása szerint a szombat esti Tűzvarázs-show örvendett, az előadók közül a legtöbb hallgatót Schäffer Erzsébet vonzotta, de nagyon jól sikerült Bíró Szabolcs író-olvasó találkozója is, valamint sokan voltak kíváncsiak a Tücsök Zenés Színpadra.

Bíró Szabolcs meg is jegyezte, hogy Bonyhád a kedvenc nyári könyvfesztivál helyszíne. Talán ebben szerepe van a hely hangulatának, hiszen a Perczel kert gyönyörű keretet ad a rendezvénynek, a könyveket és kézműves portékákat kínáló standoknak, a gyerekjátékoknak, a kézműves foglalkozásoknak, az előadásoknak, akkor is, ha az időjárás kedvezőtlenre fordul és elviszi a rendezvénysátrakat, mint az péntek éjjel történt.

Forrás: Tolnai Népújság/Hargitai Éva

Vissza