+
Bezárás Menü
0°C
2019. június 18.
Arnold, Levente
Bonyhád - Befektetőbarát település

IX. ORSZÁGOS SVÁB SZÉPSÉGVERSENY
Videók

A Bonyhádi Termálfürdő nyári programkínálata

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2018-as évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
A nemzeti összetartozást erősítették a hétvégi programok

A nemzeti összetartozást erősítették a hétvégi programok

Programokban bővelkedett a hétvége Bonyhádon. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének szervezésében zajlott szombaton az immáron harmadik alkalommal tartott székely disznóvágás, amelyre a határon túlról is érkeztek tagegyesületek. Remek hangulat jellemezte a rendezvényt, akárcsak az ezzel párhuzamosan, a városi sportcsarnokban tartott XXII. Losonci István Emléktornának – amely idén kibővült az Összetartozás Kupával.

Ezen 10 amatőr futballcsapat vett részt, köztük a székelyföldi Madéfalva és a felvidéki Tardoskedd együttese. A Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bonyhád Város Önkormányzata és a Bonyhádi Sportcentrum által életre hívott sporteseményt a helyi A la Cool csapata nyerte meg. A díjakat a két fővédnök: Filóné Ferencz Ibolya polgármester, Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője, nemzetpolitikáért felelős államtitkár mellett Losonci Zoltán adta át. Vasárnap a Székely Emlékparkban folytatódott a program, ahol a madéfalvi veszedelem áldozatainak emléke előtt hajtottak fejek a résztvevők. – A magyar kormánynak fontos feladata, hogy a nemzeti összetartozás érzését erősítse minden magyar között, éljenek a Kárpát-medencében, vagy a világ bármely táján – fogalmazott beszédében Potápi Árpád János, hozzátéve: az évforduló alkalmából azokra az elüldözött székelyekre emlékeznek, akiknek egy része Bukovinában öt települést hozott létre, és akiknek leszármazottait 1941-ben az Al-Duna mellé, majd 1945-ben Tolnába, Baranyába és Bács-Kiskun megye három községébe telepítették.

Csibi József, Madéfalva RMDSZ-es polgármestere a madéfalvi vérengzés előzményeként felidézte, 1761-62-ben Mária Terézia elrendelte, hogy Székelyföldön szerveződjön határőrség önerőből, császári parancsnokság alatt. A székelyek évszázadokon keresztül saját hadsereggel védték a magyar határokat, így az intézkedést az ősi székely jogok elleni merényletnek tekintették.

„Ma nem a határvédelem a feladatunk, hanem az, hogy igyekezzünk jól működő helyi gazdaságot felépíteni, és megőrizzük településünket az elnéptelenedéstől” – mondta. Harcolunk a ma meglévő jogainkért, hatásköreinkért, önálló gondolkodásunk megtartásáért – jegyezte meg, hozzátéve, tapasztalják hatásköreik folyamatos elvonását. A településtől, a régiótól az államigazgatás, attól pedig a nemzetek felett ítélkező Európai Unió próbál meg elvenni jogköröket – tette hozzá.

A székelyföldi település polgármestere úgy fogalmazott: a 2019-es európai parlamenti választásokon a Kárpát-medence magyar közössége „felelőssé válik ezért a földért, ezért nemzeti tartással bíró képviseletet kell küldenünk Brüsszelbe”.

A bonyhádi megemlékezésen mintegy százan vettek részt, köztük Madéfalváról, Csernakeresztúrról, Marosludasról, illetve az Al-Duna mellől, Pancsováról, Székelykevéről és Hertelendyfalváról érkezett székelyek. Bonyhád várost képviselve Filóné Ferencz Ibolya polgármester helyezett el koszorút.

Az évforduló alkalmából a Bonyhád mellett fekvő Kismányokon a székelyek templomaként ismert Magyarok Nagyasszonya templomban tartottak misét, és megkoszorúzták a templom mellett, az öt bukovinai falu emlékére állított kopjafát. Madéfalván hétfőn emlékeznek a Siculicidiumra, többek között a Szent Anna kápolnában tartandó misével és a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes Ember az embertelenségben című táncelőadásával.

Vizin B.; MTI

Vissza