+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 16.
Csongor, Joakim
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
A zsidó állam születésére emlékeztet a tárlat

A zsidó állam születésére emlékeztet a tárlat

Két magyar származású izraeli művész képeit állították ki a bonyhádi zsinagógában. Izrael függetlenségének hetvenedik évfordulóját alkalmából Bonyhádra érkezett a Szemtanú című kiállítás, amely két magyar származású művész, a fotós Zoltan Kluger és a grafikus Dan Reisinger alkotásait mutatja be az egykori zsinagógában. A keddi megnyitón részt vett Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, aki a két ország jó kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, sok a hasonlóság, és a jövőben is együttműködésre törekednek. A múlt emlékeit őrzik a régi zsinagógák – mint amilyen a bonyhádi is –, ezek felújítását pedig folytatni szeretnék.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy hetven évvel ez előtti létrejöttét és fennmaradását annak köszönheti Izrael, hogy mindig megvédte magát és a népét. A bonyhádi zsidóság kapcsán elmondta, hogy tevékenységükkel alakították a város kulturális és gazdasági életét. Ám arra is emlékeztetett, hogy 1944-ben, egyik napról a másikra annyi zsidó embert hurcoltak el Bonyhádról, mint amennyi általános iskolása most van a településnek.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arról a kettősségről beszélt, amely a zsidóságot jellemzi, hiszen gyász és öröm mindig egyszerre van jelen. Mint mondta, a magyar zsidók otthona Magyarország, de ezer szállal kötődnek Izraelhez, is amely az egyistenhit hazája és három világvallás bölcsője.

Hámori Attila, a bonyhádi Élő Szó Gyülekezetet lelkésze szerint lehetetlen a kereszténységről beszélni a zsidó kultúra ismerete nélkül. – Olyanok, mint a bátyáink. Idősebbek, tapasztaltabbak – mondta, hozzátéve, hogy az Istenben való hit a kapocs, és ezt a hitet kitartásukkal mentették át számunkra a zsidó emberek.

A kiállítást a bonyhádi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezte. Az elnök, Hetesi Beáta köszöntőjében beszélt az egykori bonyhádi zsidóságról, amelynek első tagjai az 1700-as években települtek a városba. Rövid idő alatt több ezres közösséget alkottak, nagy kedvvel vetették bele magukat a társadalmi életbe. A második világháború alatti deportálást a bonyhádi zsidók 86 százaléka nem élte túl. Lágerekben vagy munkatáborokban vesztették életüket.

Forrás: Teol.hu/Hanol Erzsébet

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz