+
Bezárás Menü
0°C
2019. február 18.
Bernadett
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2018-as évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Boros Dezső nevét kapja a 125 éves tornaterem

Boros Dezső nevét kapja a 125 éves tornaterem

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban kiemelkedő szerep jut a testnevelésnek. Idén a régi torna termet is felújítják, és 21. századi megújult körülményekkel várja a diákságot.

 

Idén lesz 125 éves Tolna megye első fedett tornaterme, amely Bonyhádon a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium udvarában található. Az elmúlt több mint egy évszázad alatt diákok sokasága szerezhetett pozitív emlékeket, és adott otthont izzasztó testnevelés óráiknak, versenyeknek, edzéseknek, felkészüléseknek. Andorka Gáborral, az intézmény igazgatójával beszélgettünk a felújításról és a várható ünnepélyes átadásról.

– A felújítás alatt külső és belső munkálatok is történtek. A külső munka alatt a tető teljes héjazatának cseréjét értem. Belül a parketta csiszolása, festése, a vizesblokkok és az öltözők teljes felújítása – nyílászárók cseréje, csempézés, lapozás – történik. Összességében 21. századivá próbáljuk tenni az épületet, amelyre 125 év után már ráfért a felújítás – mondta az iskola vezetője, majd hozzátette – ütemesen zajlanak a munkálatok. Február végére ígérték, hogy befejezik a kivitelezést, de a szakemberek olyan jól haladnak, hogy valószínűleg már a hónap elején elkészülnek. A kültéri felújítás tavasszal folytatódik, amint az időjárás engedi.

– A Mozgás Művészet Majális (MMM) gimnáziumunk legnagyobb tavaszi rendezvénye, mely a sport, a tánc, a gyermeknap és a jókedv köré rendeződik. Idén májusban ezen az eseményen szeretnénk elnevezni a tornatermet és megünnepelni a jubileumát. Úgy véljük ez az alkalom méltó lenne arra, hogy az átadóünnepséget megtartsuk. Boros Dezsőről, a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium nagy hírű testnevelő tanáráról fogjuk elnevezni az épületet – mondta Andorka Gábor.

– Egy „akciót” is szerveztünk a felújítás kapcsán. A Bonyhádi Öregdiák Szövetség (BÖSZ) közösségi oldalán elkezdtük összegyűjteni a régi fotókat, amelyek a 125 év alatt készültek sportversenyeken, edzéseken. Szándékaink szerint archiválni fogjuk a beérkezett felvételeket. Célunk bemutatni azt, hogy milyen kiváló sportolók, világ-, és Európa-bajnokok készültek fel nálunk, és milyen volt egy hétköznapi tornaórája a diákoknak. Ez egy közös elmélkedés, visszaemlékezés, melyhez a felújítás adta az ötletet. Örömmel tapasztaljuk, hogy a régi barátok, családtagok felismerik egymást a fotókon, és emlékeket, élményeket osztanak meg egymással. Az „akció” kinőtte magát, mert ma már nem csak a sportolással kapcsolatos képeket küldik, hanem mindenféle fotót, amelyek a régi gimis éveik alatt készültek. Már azon gondolkodom, hogy létre kéne hozni egy internetes oldalt, ahova keresővel ellátott módon kerülnének fel a képek. A májusi BÖSZ napon, az MMM-en, a tornatermi jubileumon kivetítve látható lesz a sok-sok régi felvétel, illetve a jubiláló tornateremben egy mini kiállítást is rendezünk belőlük – fűzte hozzá az „akció” kitalálója, a Bonyhádi Öregdiák Szövetség küldöttje, Máté Réka.

Forrás: Teol.hu/Melcher Alexa

Vissza