+
Bezárás Menü
0°C
2018. október 16.
Gál, Aurélia
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2017-es évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Decemberben ismét Etiópiába utazik Gruber László

Decemberben ismét Etiópiába utazik Gruber László

Etiópai hangulatok, avagy gyújtsunk gyertyát „közösen” az Erta Ale vulkánnál címmel tartott előadást nemrég Bonyhádon Gruber László, aki decemberben ismét ellátogat az észak-afrikai országba. Az előadás ideje alatt a színpadon végig égett egy gyertya a két elhunyt útitárs, kolléga, barát emlékére, zárásként pedig az előadó egy fotós összeállítást vetített róluk. Ezt követően nehéz volt megszólalnia, már csak a vastaps miatt is, amellyel hallgatósága az élményt köszönte meg. Ezután pedig igazán nagy meglepetés érte Gruber Lászlót, mégpedig Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere révén, aki bejelentette, hogy saját polgármesteri keretéből 100 ezer forinttal járul hozzá az úthoz, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár révén pedig egymillió forint támogatáshoz jut az „expedíciós” csapat.

 

Újabb etiópiai expedícióra indul decemberben Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, a szegedi egyetem oktatója. Ennek előzménye, hogy 2011-2012 fordulóján már részt vett egy az észak-afrikai országba szervezett 21 napos túrán, amelynek azonban tragikus lett a zárása. Az expedíció két magyar tagja a turistacsoportjukat ért fegyveres támadás során életét vesztette. Az ő emlékük előtt tisztelegve, illetve az új utat előkészítve, nem feltétlen anyagi, hanem lelki és szellemi támogatást gyűjtve tartott beszámolót akkori, több mint négyezer kilométeres „kirándulásukról”, annak élményeiről az elismert szakember. Bevezetőjében kiemelte fő célját: egy gyertyát szeretne gyújtani az Erta Alén az elhunyt társai emlékére.

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban megtartott előadása a tőle megszokott módon most is lebilincselő és humorral fűszerezett volt, amelyet az útitársai és az általa készített fotók még színesebbé tettek. Közvetítésével hallgatósága nemcsak Etiópia történelmének néhány érdekességét, földrajzi és biológiai különlegességeit ismerhette meg – amelyekkel, meg kell hagyni, jócskán rendelkezik ez a csodálatosan gazdag természeti kincstárral rendelkező ország –, hanem annak hétköznapjait, „hangulatát” is. Például megtudhatták, hogy mintegy nyolcvan nyelvet beszélnek az ország lakói, és bizony elég nehezen értik meg egymást; hogy a jelentős fejlődés ellenére még ma is hatalmas a szegénység, és hogy a legveszélyesebb dolog a pocsék közlekedési kultúra miatt az autóval történő utazás, ráadásul az esetek többségében az utak minősége is rettenetes. Az is tény, hogy már sok gyerek vállán ott lóg a géppisztoly, aminek fő oka a legelőterületekre betolakodók elleni védelmen kívül a vadállatok távoltartása is. Bizonyos térségekben kétségtelenül gyakoriak a fegyveres összetűzések. Ennek oka, hogy óriási kincs, létkérdés a víz és a legelő, amelyekért nagy harc folyik a törzsek között. A vezetékes vízből (már ahol van…) egyébként sehol nem szabad inni, a számtalan tó vizében még csak kezet mosni sem ajánlatos, ha nem akar az ember bilharziát kapni (a vérmétely egy formája). Ha a helyiektől bármit szeretne az utazó, akár információt kérni vagy lefotózni valakit, akkor az esetek nagy többségében bizony fizetnie kell.

Csapatukkal az ország egy jelentős részét bejárták. Nyolc világörökségi helyszín közül hétre eljutottak, több nemzeti parkot is meglátogattak. Túráztak a Simien-hegység négyezer méter fölé magasodó láncai között, álltak elbűvölten Lalibela sziklatemplomainál, távcsővel figyelték az Awash Nemzeti Park antilopjait, s megmártóztak a hévforrások vizében is. A hangulatról sokat elárul, hogy út közben olyan igazi örökzöldek születtek, mint a humorbonbon: „Dik, ott egy dikdik!” (törpe antilop fajta neve). Az út megkoronázása az Erta Ale vulkán meglátogatása lett volna, ide azonban a csapatnak csak egy része jutott el (Gruber László nem volt közöttük), közülük ketten – Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos – nem jöttek vissza.

Az előadás ideje alatt a színpadon végig égett egy gyertya a két elhunyt útitárs, kolléga, barát emlékére, zárásként pedig az előadó egy fotós összeállítást vetített róluk. Ezt követően nehéz volt megszólalnia, már csak a vastaps miatt is, amellyel hallgatósága az élményt köszönte meg. Ezután pedig igazán nagy meglepetés érte Gruber Lászlót, mégpedig Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere révén, aki bejelentette, hogy saját polgármesteri keretéből 100 ezer forinttal járul hozzá az úthoz, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár révén pedig egymillió forint támogatáshoz jut az „expedíciós” csapat.
Gruber László egyébként megígérte, hogy tavasszal az új útról szóló beszámolóval várja vissza hallgatóságát, mert természetesen haza fog jönni.

Forrás: Teol.hu/Hargitai Éva

Vissza