+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 16.
Csongor, Joakim
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Egy bonyhádi lány a divatszakma elitjében kapott lehetőséget

Egy bonyhádi lány a divatszakma elitjében kapott lehetőséget

Mészáros Lúcia bonyhádi divattervező, és divatillusztrátor bár még csak húszas éveiben jár, de már a divatszakma elitjében kapott lehetőséget. A Teolnak arról mesélt, milyen az InStyle és a Glamour magazinnál dolgozni, és tanáccsal látta el azokat a fiatalokat, akik az ő példáját követnék.

– Miért vonzott ez a pálya? Kiből lehet divatillusztrátor, divattervező?
– Jelenleg a Metropolitan Egyetem divat-és textiltervező mester szakán tanulok, de ide jártam divat-és kiegészítőtervező alapképzésre is, valamint grafikusként is végeztem. Mindig is a rajzolás volt az egyik legfontosabb és az önkifejezésre leginkább alkalmas tevékenység számomra. A szüleim korán észrevették, hogy van tehetségem hozzá, így lehetőséget teremtettek, hogy az iskolai rajz órákon túl külön rajzszakkörökön vegyek részt, ahol minél többet tudok tanulni. Mindig jó érzés volt, hogy sikeresen szerepeltem rajzversenyeken. Az első díjaimat óvodás koromban nyertem, amikor még Pakson laktunk. Így magától értetődő volt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A divattervezés pedig őszintén szólva nem tudom honnan alakult ki, de mindig is szerettem kézzel fogható dolgokat is készíteni. Nagynéném varrőnő és tetszett, hogy amit kitalálok, azt meg is tudjuk csinálni. A mai napig sok szakmai tanáccsal lát el, hiszen divattervezőként nem elég az, hogy szépen tudok rajzolni, a kivitelezési folyamatokhoz is értenem kell. Tervező és illusztrátor igazából, bárkiből lehet, akinek ehhez van tehetsége és affinitása. Az, hogy én kimondottan a divatillusztrációt választottam, saját kedvtelésből alakult ki. Mindig is sokra tartottam azokat a hazai modell lányokat, akik elismert nemzetközi divatcégeknek dolgoznak külföldön és fantasztikus kampányokban szerepelnek, viszont idehaza nem sok figyelmet kaptak. Így az őket, és az ő munkáikat kezdem el lerajzolni.

– Saját márkával rendelkezel. Hogyan született meg Illuxtratgirl? Mit tudhatunk róla?
– Az illuxtratgirl márkát, illetve elnevezést kimondottan az illusztrációmnak hoztam létre. Nem szerettem volna csak a nevemet használni, hanem valami különlegességet szerettem volna létrehozni. Így a különböző közösségi média oldalakon – a facebookon, vagy az instagramon – ezen a néven készítem a rajzokat. Az illuxtratgirl egyfaja művésznévként szolgál, ami a világ minden pontján értelmezhető.

 – Az InStyle és a Glamour magazinokban jelennek meg az illusztrációi. Mennyi ötletelés rejlik egy-egy alkotásod mögött? Milyen folyamatokon megy keresztül mire elnyeri végleges formáját?

– Minden munka egy kicsit más, valami tényleg 5 perc alatt készen van, de van, hogy heteket töltök egy-egy rajz elkészítésével. Kétféle típusba tudnám sorolni a magazinos munkákat. Az egyik az, amikor pontosan megmondják, hogy mi az, amit látni szeretnének és azt kell lerajzolnom, a másik pedig csak egy irány, vagy egy hangulati kiinduló pont, amiből aztán azt hozok ki, amit szeretnék. Viszont mind a két típusban a szerkesztők és művészeti vezetők döntenek, hogy elfogadják-e az illusztrációt, vagy kezdjük elölről! Nálam nagy szerepet kap a kézi rajz, bár sokszor a megrendeléstől is függ, hogy milyen technikával dolgozunk.

– Milyen érzés, amikor viszont látod a munkáidat?
– A végeredmény azonban többnyire digitálisan készül el. Ezek a rajzok már 1-2 hónappal megjelenés előtt készen vannak, így mindig nagyon izgatottan várom, hogy láthassam a kész munkákat nyomtatott verzióban is, és megmutathassam anyuéknak vagy a nagymamámnak.

– A Clique Design Stúdióban debütált az Ön saját kollekciója.
– Divattervezőként illuxtrat márka néven indítottam el a kis márkámat. Az első kollekciómat személyesen a Clique-ben lehet megvásárolni és megrendelni, de a közösségi média oldalakon keresztül is rendelhetők a darabok. A tervezéskor a hímzett részletek kapnak hangsúlyt, amelyeket izgalmas szabásvonalakkal kombináltam. Egy teljesen hordható ruhadarabokból álló kis kollekció, aminek darabjai között szinte minden korosztály találhat magának valót.

– Mit javasolsz azoknak a fiataloknak, akik a te utadat követnék, mi a pozitív és negatív oldala a divat szakmának? 
– Szorgalom, kitartás és tudatosság nélkül semmit sem lehet profin csinálni. Mindenkinek el kell dönteni, hogy képes-e inkább külön órákra járni suli mellett, amikor mások már otthon töltik a szabadidejüket, vagy éppen sok-sok péntek és szombat este is csak munkával foglalkozni ahelyett, hogy szórakozóhelyeken töltenénk a jól megérdemelt hétvégét. A divat az egyik leggyorsabban fejlődő, változó és igazán szubjektív iparág, így a tervezőknek nem sok szabadidő és pihenés jut. De ha valaki tényleg szívvel lélekkel dolgozik ,akkor ez a belefektetett munka, egy idő után megtérül.

– Mi volt a legnagyobb siker? Mire vagy a legbüszkébb?
– Az én karrieremen nagyon sokat lendített, hogy a nemzetközi Gombold Újra! divattervező pályázat döntőse voltam. Azóta nagyon sok magazinban szerepeltek már nem csak rajzaim, hanem a kollekcióm darabjai is. Nehéz kiemelni, hogy melyik munkámra vagyok a legbüszkébb, mert sokszor egyik munka hozza a másikat. De nagy elismerés volt, amikor az Elysian tervezője engem kért fel a legújabb kollekció textilmintáinak a megrajzolására, de az is, hogy Lakatos Márk már több munkájában is nekem szavazott bizalmat. Neki készíthetek rajzokat, amiket aztán Budapesten sétálva számos kirakatban látok viszont. Minden alkotásomnak megvan a varázsa és igazán hozzám nőnek.

Névjegy

Születési hely: Szekszárd

Jelenlegi lakhely: Budapest, Pécs, Bonyhád

Iskolák:
– Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád
– Metropolitan Egyetem, Budapest

Munkahelyek:
– divatillusztrátorként dolgozik a Glamour Magazinnak, az InStyle magazinnak, CsalárBencének és Lakatos Márknak.

Eddig elért díjak, sikerek:
– Völgység Tálentuma díj
– Köztársasági ösztöndíj
– Jól Áll Neked a Tolereancia! divattervező pályázat döntőse
– Hello Design Talent Award döntőse
– Elyisan márka tavasz-nyár kollekciójának textilmintáit rajzolta
– Gombold Újra! nemzetközi divattervező pályázat döntőse
– Fashion Live! divathéten mutathatta be a diplomakollekcióját Pozsonyban
– Marie Claire Fashion Days-en mutathatta be a diplomakollekcióját
– diplomakollekciója darabjai megjelentek a new york-i ELEMENTS magazinban és a hazai
Marie Claire és Glamour magazinokban is.
– diplomakollekciója a legsikeresebb diplomák közé került a PS magazin és a Marie Claire
magazin összesítéseiben
– porté interjút készített vele a Marie Claire magazin, ami nyomtatott és online felületen is
megjelent.
– a Gombold Újra! –ra készített 3D-rajzolt ruháival szerepelhetett a Rúzs és Selyem
televíziós műsorban
– Illuxtrat néven márkát alapított, amivel a Clique Design Stúdióban van jelen
– eddigi munkáit bemutató interjút készített vele Orosz Barbara a Tűsarok műsorban

Forrás: Teol.hu/Melcher Alexa

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz