+
Bezárás Menü
0°C
2018. december 10.
Judit, Loretta
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2017-es évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Elkészültek az idei Balassi-emlékkardok

Elkészültek az idei Balassi-emlékkardok

Elkészültek a szablyák a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, Balassi Bálint-emlékkard XXII. átadására. A kardceremóniát 2018-ban Budán rendezi meg a Balassi Kard Művészeti Alapítvány. Erre a célra 1997 óta eddig összesen 41 kardot alkotott Fazekas József bonyhádi kardkovács. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

- Fegyvermester úr, miért fontos, hogy ne "csak" az egykor elkészített szablyák maradjanak fenn egy-egy múzeumban vagy gyűjtőknél, hanem ez az irodalmi hagyomány elevenen fenntartsa azt a tudást is, amely a kardok létrehozásához kell?

- Szkeptikus vagyok azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az irodalmi hagyomány egy szűk körön kívül érdekel-e egyáltalán valakit. Ha mégis segítek ezen a kardokkal, akkor örülök.

- Ön miért érezte fontosnak kezdettől fogva, hogy Balassi nevéhez csak magas színvonalú, minden szempontból gondosan megalkotott XVI. századi mintájú végvári szablyát bocsásson rendelkezésre?

- Számomra természetes, hogy Balassi korából származó kardhoz nagyon hasonló kardot készítsek. Nem csak azért, mert ez egy nívós díj, hiszen minden kardomnál törekszem a magas színvonalra és a korhűségre.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Hogyan érhető el, hogy a magyar fiatalokban egy-egy nemes módon kikovácsolt és összeszerelt kardnak köszönhetően is érdeklődés ébredjen a magyar kultúra kincsesbányája iránt?

- A mai információkkal agyonbombázott világban, remélem egy szép kard látványa, amely kultúránk részét képzi, talán épít valamit.

Forrás: https://preshaztarsasag.wixsite.com/preshaz

 

Mint arról akkor beszámoltunk, 2017-ben a Völgység fővárosának római katolikus temploma adott otthont a Balassi-misének, amelyet Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök celebrált. Többek között arról is beszélt, hogy az embert Isten szabadnak teremtette, szabadon tönkre is teheti az életét. A világot tönkre is tettük, de Isten elküldte a Megváltót, hogy helyrehozza, és vele receptet is küldött a továbbiakra.

A szentmisét követően megszentelték azt a két középkori mintára kovácsolt végvári szablyát, amelyet Bálint napján Budán két kitüntetendő személynek nyújtanak át. A Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjjal minden évben a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi Bálint verseit – fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat tüntetnek ki.

Az elismerés, majd később a mise ötlete Molnár Pál újságírótól származott, aki jelenleg a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. Mint mindegyik Balassi-misén, ez alkalommal is a Misztrál együttes szolgált zenével, az élményt a Bonyhádi Katolikus Kórus egészítette ki. A program Filóné Ferencz Ibolya polgármester és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő kezdeményezésére valósult meg Bonyhádon.

V. B.

Vissza