+
Bezárás Menü
0°C
2023. március 26.
Emánuel, Larissza
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Energiatakarékos intézkedésekről döntöttek a város vezetői

Energiatakarékos intézkedésekről döntöttek a város vezetői

Az energiahordozók világpiaci árának soha nem látott mértékű emelkedése miatt nehéz, de szükségszerű döntések meghozatalára kényszerült szeptember 28-ai ülésén a bonyhádi képviselő-testület. Az önkormányzatnál és az ahhoz tartozó intézményeknél a hivatalos fűtési szezon – október 15-től – április 15-ig – ideje alatt csökkentik az energiafelhasználást az alábbi lépések megtételével:

 • A Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda esetében a Rákóczi u. 31. szám alatti „Pitypang” telephelyét áthelyezik a Bolyai u. 7. szám alatti „Liget” telephelyre – valamennyi gyermek elhelyezése biztosított. A többi telephelyen biztosított a folyamatos működés, amelynek során a jogszabály értelmében a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább 20 Celsius-fokot el kell érnie. A szünetek időtartama alatt az intézmény visszatér a szülői igényfelmérésen alapuló ügyeleti rendszer szerinti működtetésre, ennek értelmében csak az ügyeletes telephelyet kell fűteni.
 • A Bonyhádi Sportcentrum esetében az energiaárak emelkedésével összefüggésben meghozott díjemelések mellett a Perczel Mór utca 44. szám alatti Perczel Kúria főépülete és a Sport u. 5. szám alatti Bonyhádi Sporttelep „régi öltözője” bezár. Emellett a labdarúgó egyesületek, valamint a kosárlabda egyesület tekintetében a díjmentes sportlétesítmény-használat felülvizsgálatára van szükség.
 • A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ energiahatékonysági szempontból – a kulturális intézmények között – a legmodernebb épület: egy korábbi pályázatból megvalósult az épület hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és napelemek kerültek a tetőre. Mindezeket alapul véve a Völgységi Múzeum, a Solymár Imre Városi Könyvtár és a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ dolgozóinak napi munkavégzése ebben az épületben a legoptimálisabb energiamegtakarítási szempontból.
 • A Völgységi Múzeum esetében a kiállítások előzetes bejelentés alapján továbbra is látogathatóak.
 • A Solymár Imre Városi Könyvtár hétfőn és pénteken, 14:00 és 18:00 óra között látogatható a könyvek kölcsönzése céljából.
 • A Bonyhádi Védőnői Szolgálat egészségügyi intézménynek minősül, így léghőmérséklet korlátozásra nem kerülhet sor. Kis alapterületű, önkormányzati tulajdonú távfűtéses, alacsony rezsi igényű ingatlanban folyik a munka. Mindezt alapul véve nem szükséges korlátozó intézkedések bevezetése az intézményben.
 • A Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal esetében a pénteki munkavégzés helyett otthonról végezhető feladatellátást vezetnek be. A munkafeladatok elvégzéséhez lehetőség szerint a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal biztosít hordozható eszközt. A Városháza épülete péntekenként zárva lesz.
 • A Bonyhád Városi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet esetében a pénteki munkavégzés helyett otthonról végezhető feladatellátást vezetnek be. A munkafeladatok elvégzéséhez lehetőség szerint a GESZ biztosít hordozható eszközt.
 • A Bonyhádi Gondozási Központban a Család és Gyermekjóléti Központ (Perczel utca 27.), valamint a Család és Gyermekjóléti Szolgálat (Perczel utca 27.) munkatársai 8-12 óráig a telephelyen, délutántól a járás településein és a családoknál végzik a munkájukat. Hétvégenként a kapcsolattartási ügyelet ellátása a telephelyen (Bonyhád, Perczel utca 27.) egy kijelölt, 18 Celsius fokra fűtött helyiségben történik.
 • A Városi Tanuszoda esetében a nyitvatartás az alábbiak szerint alakul: hétfőtől péntekig nyitás 8 órakor, zárás 21 órakor. Szombaton nyitás 8 órakor, zárás 12 órakor. Vasárnap nyitás 14 órakor, zárás 18 órakor. A Tanuszoda – igazodva az iskolai téli szünethez is – december 17-e és január 8-a között zárva lesz.
 • Továbbá Bonyhád Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 4/2022 (II. 15.) önkormányzati rendelete általános tartaléka (K513 sora) terhére 5 millió forintot különített el a képviselő-testület a Varázskapu Bölcsőde és Óvoda Bonyhád-Majos V. utca 88. szám alatti „Napsugár” telephelyének, a Perczel u. 27/B. szám alatti „Szélkakasos” telephelyének és a Perczel u. 29. szám alatti Gondozási Központ 20 cm vastag födém szigetelésére.
 • Arról is határoztak a város vezetői, hogy kikapcsoltatják a középületek díszvilágítását, a városi Advent során megszokott díszvilágítások felkapcsolása pedig idén elmarad.
 • Felhívták az intézményvezetők figyelmét az energiatakarékoskodási intézkedések megtételére. Ezzel összefüggésben minden intézményvezetőnek el kell készítenie egy egyedi fűtési protokollt, amely rögzíti az épületek hőfok igényét napokra és napszakokra lebontva. A dologi kiadások csökkentésénél nagy figyelmet kell fordítani az elektromos áramot használó berendezések ésszerű, energiatakarékos használatára (nyomtatók, fénymásolók, hűtőszekrények, hősugárzók). Az intézményvezetők további feladata ezen intézkedések teljesülésének folyamatos figyelemmel kísérése, az energiagazdálkodást nyomon követő adatbázis létrehozása és vezetése.
Vissza