+
Bezárás Menü
0°C
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

#bonyhadosszetart - jótékonysági adománygyűjtés
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2019-es évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Jubileumokat ünnepeltek a bukovinai székelyek

Jubileumokat ünnepeltek a bukovinai székelyek

A Bukovinai Székelyek Búcsúját, valamint a kismányoki Magyarok Nagyasszonya templomuk felszentelésének, és országos szövetségük megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelték, szombaton Kismányokon. Az eseményhez Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere is csatlakozott.

A kismányoki templom fontos a számunkra, méltón igyekeztünk megünnepelni felszentelésének jubileumát – mondta Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.
– A templom a bukovinai székelyek számára épült nagy összefogással, minden ünnepet igyekszünk összevonni, és ott ünnepelni. Nagyjából háromszáz ember befogadására alkalmas, tele van gyönyörű, faragott alkotásokkal, oltárral, keresztekkel, keresztelőkúttal – tette hozzá.
A szombati ünnepség kora reggel gyalogos zarándoklattal kezdődött. A körülbelül harminc fős menet a bonyhádi római katolikus templomtól indult. A kismányoki temetőben Sperber Anna testvér sírjánál részt vettek egy megemlékezésen. Velük volt Csillag Etelka nővér is, aki korábban Sperber Annával együtt segítette a Magyarok Nagyasszonya templom hívőit évtizedeken át.
A megemlékezés után, a templomban gyülekeztek a vendégek, ahol jubileumi szentmisét tartottak, amelyet dr. Kvanduk Frigyes általános helynök celebrált. Ezt követően a menet a Székely Porta udvarán, az öt volt bukovinai székely falu elhunytjai emlékére elhelyezett kereszteknél koszorúzott. Az eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és az Erdélyből érkezett gyimesbükki plébános, Salamon József atya is beszédet mondott.
A helyszínen a vendégek két kiállítást is megtekinthettek az élő bukovinai kultúráról, illetve a kismányoki templom építéséről. A program közös ebéddel, majd kulturális műsorral zárult.
Vissza