+
Bezárás Menü
0°C
2019. július 22.
Magdolna, Magda
Bonyhád - Befektetőbarát település

ORSZÁGOS SVÁB SZÉPSÉGVERSENY JELENTKEZÉS
Videók

A Bonyhádi Termálfürdő nyári programkínálata

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2018-as évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Kiállítás mutatja be Bonyhád eddig csokorba gyűjtött értékeit

Kiállítás mutatja be Bonyhád eddig csokorba gyűjtött értékeit

„Nemzeti értékeink Bonyhádon”. Ezzel a címmel nyílt kiállítás február 7-én a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. A tárlat – amit Filóné Ferencz Ibolya polgármester ajánlott az érdeklődők figyelmébe – a Bonyhádi Települési Értéktár Bizottság két, egymásra épülő, sikeres Hungarikum pályázatának köszönhetően valósult meg.

A kiállításon látható fotók nagy részét Ritzel Zoltán készítette, de felfedezhetők Máté Réka és Losoncz József fényképei is. A pályázati támogatásból a felgöngyölhető nyomtatott fotónyomatokon kívül kiállítható tárgyakat is vásároltak. Természetesen ez az anyag még messze nem teljes, a bizottság igyekszik azt a jövőben gyarapítani, bővíteni. A műsorral gazdagított program nagy látogatottság mellett zajlott, megtelt élettel a művelődési központ előtere.

V. B.

 

Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony köszöntője:

 

„Minden nép annyit ér, amennyi értéket saját magából ki tud termelni.”

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Érdeklődők!

Kedves Bonyhádiak !

Márton Áron, erdélyi püspök gondolatával, köszöntöm Önöket a „Nemzeti értékeink Bonyhádon” című kiállítás megnyitóján.

Magyarország Kormánya a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján jogszabályban biztosítja önkormányzatai számára a települési értéktár bizottságok létrehívását. A cél az volt, hogy valamennyi település maga határozza meg helyi értékeiket: összegyűjtse, nemzeti listára vegye, ápolja, majd tovább őrizze a jövő nemzedékei számára.

Mi bonyhádiak csatlakoztunk a több mint 1000 településhez, akik éltek ezzel a lehetőséggel.

A mai esemény mögött felsorakozik önkormányzatunk mellett az általunk létrehozott és megválasztott települési értéktár bizottság valamint a Völgységi Önkormányzatok Társulásának tájegységi értéktár bizottsága. A 2014 óta működő bizottságok tavaly májusban, két egymásra épülő, sikeres pályázatot nyújtottak be az Agrárminisztérium Hungarikum 2018 pályázati felhívására. Ez a kiállítási anyag, amelyet most mutatunk be, közös munkánk egyik eredménye.

A tablókra pillantva büszkén szemlélhetjük és fedezhetjük fel értékeinket.

Volt miből meríteni, hiszen városunk közösségei számtalan értéket teremtettek.

A képek annak a Ritzel Zoltánnak a munkáját dicsérik, akire nemcsak mi bonyhádiak vagyunk nagyon büszkék, hanem a fotós szakma világa is több ízben kitüntetésekkel, díjakkal ismert el. A tablók szinte életre kelve jelenítik meg településünk épített, természeti, agrár, ipari és kulturális örökségét.

Az összegyűjtött kincsek egy része pedig a tárlókban látható. Vilma néni és Fazekas Andrásné szőttese, Stekly Zsuzsika tűzzománc képe mellett Fazekas Józsi fegyverkovács alkotása, és Szemcsuk Pista fafaragása. Valamennyiükre büszkék vagyunk, hiszen mindannyian hosszú évtizedek óta viszik jó hírünket a világba!

A bizottság feladatairól, terveiről, Kult Imréné Ágitól hallhatunk köszöntőmet követően. Város vezetőként fontosnak tartom, hogy munkájuk eredményes legyen, mert meggyőződésem, hogy ezzel is erősödik közösségünk, fiatalokat megtartó- itthon tartó ereje.

Végül Jókai Anna megkapó gondolatát ajánlom szíves figyelmükbe: „A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet”.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Vissza