+
Bezárás Menü
0°C
2019. február 18.
Bernadett
Bonyhád - Befektetőbarát település
Videók

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2018-as évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Megnyitotta kapuit a XXIX. nemzetközi folklórfesztivál

Megnyitotta kapuit a XXIX. nemzetközi folklórfesztivál

Kiállításmegnyitóval vette kezdetét pénteken a Bukovinai Találkozások XXIX. Nemzetközi Folklórfesztivál programsora Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

A Mátyás király – mecénás és katona című, Mátyás király emlékévhez kapcsolódó tárlatot Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– A rendezvény célja, hogy azokat az értékeket, amelyeket a valaha együtt élt népek magukban hordoztak, felidézzék, megmutassák, tovább adják – emelte ki a fesztivál ünnepélyes megnyitóján Illés Tibor. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke elsőként köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy a megjelent népcsoportok a hasonlóságok által erősítik, a különbözőségek révén pedig színesítik egymás kultúráját.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a fesztivál hazai történetét elevenítette fel, visszaemlékezve az 1997-es első alkalomra, majd arra is, hogy a kezdetben kétévenkénti rendszerességűre tervezett rendezvény a siker miatt hamarosan már évente került megrendezésre. Hangsúlyozta, ez a fesztivál nem csak a székelyeké, hanem minden olyan népcsoporté, amelyek jelenleg Bukovinában jelen vannak, vagy onnan elszármaztak. Ezek a nemzetiségek, ha sok évtizeddel ezelőtt voltak is közöttük súrlódások, ma már barátként üdvözlik egymást.

Zbigniew Kowalski, a folklórfesztivál főszervezője pedig azt emelte ki, ugyan sokszor elhangzott a neve, az, hogy már sokadik alkalommal találkozhatnak, nem az ő érdeme, hanem az összes bukovinai népcsoporté, akik éltetik, fenntartják a rendezvényt. A témaválasztással kapcsolatban elmondta, tavaly a bukovinai lakodalmast mutatták be, így adta magát, hogy idén a gyermekáldás témáját foglalják keretbe. A Bukovinai székely keresztelő címet viselő fesztiválnyitó színpadi műsor rögtön a megnyitó után kezdetét vette.

A mai folytatásban a Szabadkai Városi Múzeum Bukovinai székelyek Bácskában című vándorkiállítását nyitják meg a Solymár Imre Városi Könyvtárban. Ezt követően vonulnak át a résztvevők a bibliotékától a Petőfi Sándor Általános Iskola sportpályájára, a fesztivál helyszínére, ahol a Mulatságok Bukovinában című színpadi műsort adják elő. Este táncházzal zárják a programot, de csak a szombatit, hiszen vasárnap még a környező településeken lépnek fel a külhoni és külföldi együttesek.

Forrás: Teol.hu/Hargitai Éva

Vissza