+
Bezárás Menü
0°C
2022. október 05.
Aurél, Galina
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

2021. évi adóváltozások
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
„Nagyon jó újra itthon lenni, a településekért dolgozni”

„Nagyon jó újra itthon lenni, a településekért dolgozni”

Arról kérdeztük Filczinger Ágnes jegyzőt, hogy miként látja a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal élén töltött több mint egy évét. Mint mondta, kihívást jelentő feladatokból nem volt hiány.

– 2020 november 1-jétől vezeti a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatalt. Miként tekint vissza az elmúlt időszakra?

– Nagyon gyorsan elröppent ez az egy év – válaszolta Filczinger Ágnes. Ez valószínűleg azért van így, mert nem unatkoztunk, bőven volt teendőnk. Bár a feladatot és a kollégák nagy többségét ismertem, mégis újra kellett tanulni sok mindent, és megismerni az önkormányzati működés elmúlt időszakban megváltozott területeit. Ha egy személyes megjegyzéssel értékelhetném az elmúlt évet, azt mondanám, hogy – bár egy kicsit elfáradtam az év végére –, de nagyon jó újra itthon lenni, itthon dolgozni. Az „itthonon” nemcsak a szülővárosomat, Bonyhádot értem, hanem a Bonyhádi Közös Önkormányhati Hivatalt alkotó 10 települést, illetve – tágabb értelemben – a Bonyhádi Járást.

– Jelentős szakmai tapasztalattal került a hivatal élére. Korábban polgármesterként és járási hivatalvezetőként is dolgozott. Mi az, amit továbbvitt ezekből az időkből?

– A polgármesteri múlt olyan gyakorlati tudással erősített meg, amelyből a mai napig tudok meríteni, hiszen a település-üzemeltetésben, -fejlesztésben, intézményirányításban, vagy akár a pályázati munkában szerzett tapasztalatok minden nap hasznosíthatóak városi jegyzőként is. A járási hivatalvezetőként szerzett gyakorlat inkább a hatósági munkában, a közös hivatal vezetésében, a humánpolitikai feladatokban, illetve a 10 település közötti koordinációjában hasznosul.

– A világjárvány okozta nehézségek az élet minden területére begyűrűztek az elmúlt két évben. Önnek, illetve a hivatal munkatársainak milyen új feladatokat hozott a pandémia?

– A pandémia – mint az élet minden területén –, a hivatali munkában is rendkívüli alkalmazkodást kívánt meg. Nemcsak a naponta változó jogszabályoknak kellett megfelelni, de a hivatali munkát és a képviselő-testület működését is teljesen át kellett alakítani. A döntéshozatal a polgármesterek kezébe került, akik – a legtöbb esetben – mégis ragaszkodtak ahhoz, hogy tájékoztassák a képviselőket a döntések tervezetéről és a megszületett határozatokról egyaránt. Ezekben az esetekben előnyben részesítettük az elektronikus kapcsolattartást. Az elektronikus ügyintézés – a járványhelyzetre tekintettel – egyébként is előtérbe került, és a lakosság körében is népszerűbbé vált. Ehhez a hivatal munkatársaival közösen igyekeztünk alkalmazkodni. Ezen felül a járvány legnehezebb időszakában a kollégák számára biztosítottuk az otthoni munkavégzés lehetőségét, és néhány esetben segíteni kellett a kisgyermekes szülőknek abban, hogy csemetéik felügyeletét is meg tudják oldani úgy, hogy a feladatellátás se szenvedjen hátrányt.

–  Gyakran elhangzik a megállapítás, hogy jó csapat nélkül nincs siker. Milyen a kapcsolata a munkatársaival, a város vezetőivel?

– Igen, valóban így van, a jó csapat minden siker záloga. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, és voltam a korábbi munkahelyeimen is, hogy mindig „kifogtam” a jó csapatokat. Igaz ez a mostani munkahelyemre is. A kollégáimról elmondható, hogy csak az igazán elkötelezettek maradtak az önkormányzati szférában, hiszen a bérek itt sajnos jelentősen elmaradnak a nyílt piac kereseti lehetőségeitől, sőt, a közszféra más területeitől is egyre nagyobb a lemaradás. Reménykedem abban, hogy ez a közeljövőben rendezésre kerül, mert a jó csapatot csak így tudjuk megtartani. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az ez évben előttünk álló feladatokkal megbirkózzunk. Úgy gondolom, hogy mind a munkatársakkal, mind a képviselő-testület tagjaival, mind polgármester asszonnyal, mind a nemzetiségi önkormányzatokkal, intézményvezetőkkel, mind pedig a közös hivatalhoz tartozó települések vezetőivel jó a kapcsolatom. Bízom abban, hogy ez mindig így marad, hiszen akkor lehet eredményes a közös munkánk, ha egy irányba haladunk.

– Az év eleje a tervezésről szól, Ön milyen célokkal tekint 2022-re?

– Az idei év legfontosabb feladata számunkra az országgyűlési választások jogszerű lebonyolítása, továbbá október-november hónapokban a népszámlálásban is részt veszünk. Mindkettőhöz a már említett „jó csapat” szakszerű és összehangolt munkájára van szükség. Hasonlóan a legtöbb kollégámhoz, nekem is van már némi gyakorlatom a választási munkában, hiszen dolgoztam már szavazatszámláló bizottság tagjaként, jegyzőkönyv vezetőjeként és kistelepülés jegyzőjeként is választásban. Közös önkormányzati hivatal jegyzőjeként azonban most először veszek részt a lebonyolításban 10 települést érintően. Szép és felelősségteljes feladat, a magam részéről mindent megteszek azért, hogy a jogszabályoknak teljes mértékben megfeleljen a munkánk.

Vissza