+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 19.
Emma
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Nehezebb ma programot szervezni, mint a medve elől elmenekülni

Nehezebb ma programot szervezni, mint a medve elől elmenekülni

„Nehezebb dolog ma programot tervezni, mint a medve elől elfutni” – kezdtük a beszélgetést egy kis humoros felütéssel Illés Tiborral, mielőtt rátértünk volna a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének idei terveire. A szervezet elnöke kifejtette, júliustól ütemeztek be olyan közösségi eseményeket, amelyek a személyes találkozásokra épülnek. Az immáron 32. alkalommal életre hívott, gyermekek és felnőttek részvételével zajló néprajzi tábor nyitja a sort, amelynek idén is Kismányok ad otthont.

Fafaragás, szövés, festészet, szobrászat színesíti a palettát az elmaradhatatlan tánc, az ének és a népzene mellett. Kronológia szerint a „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztivál jönne a sorban augusztus elején, azonban a rangos esemény nagysága miatt kérdéses még az idei létrejötte. A fesztivál szerződését már minden érintett fél aláírta, a járványügyi helyzet – így, vagy úgy – pontot tesz a megállapodás végére. A nyár végi máriagyűdi és az október eleji búcsúra is úgy készülnek, hogy részt vehetnek azon. Utóbbi kapcsán Illés Tibor örömmel jegyezte meg, hogy elfogadta meghívásukat a Pécsi Egyházmegye új főpásztora, Felföldi László püspök. – Az ünnep emelkedettségét adja továbbá, hogy idén 80 éve, hogy az őseink eljöttek Bukovinából – emlékeztetett a székely szövetség elnöke, aki a tervezett programok között sorolta még a novemberi Nyisztor Bertalan országos szóló énekversenyt, valamint a hagyományos viseleteket bemutató kézműves műhelyt. Szintén novemberben szerepel a naptárukban, hogy ellátogatnak a vajdasági Szabadkára, ahol a Zentai úti temetőben gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére. Az adventi, karácsonyi időszakra is készülnek, méghozzá oly’ módon, hogy a felvidékiekkel és a németekkel közösen mutatják be az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásaikat. A hagyományos év eleji disznóvágás, a közgyűlés és a madéfalvi megemlékezés pedig 2022 januárjában ad feladatot a szövetségnek. Vizin B.

Újraindítás

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének valamennyi programja nyitott. Sőt, minden érdeklődőt szeretettel várnak, hiszen a szervezet vezetése azt tűzte ki célul, hogy minél többen ismerjék meg hagyományaikat, gazdag kulturális örökségüket. Illés Tibor szerint ennél komolyabb feladatot és kihívást jelent számukra a tagegyesületek, csoportok „újraindítása”. A vírus miatt van, ahol már több mint másfél éve nem tartottak próbákat, nem találkoztak, ezt nagyon nehéz lesz újra a normál kerékvágásba terelni. Természetesen ehhez is minden segítséget megad számukra az ernyőszervezetként működő szövetség.

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz