+
Bezárás Menü
0°C
2021. július 31.
Oszkár
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

2021. évi adóváltozások
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Szabó Lili volt a legszebb a leányvásáron

Szabó Lili volt a legszebb a leányvásáron

A járványveszély miatt a korábbiakhoz képest kisebb és csendesebb volt a Pécsváradi Leányvásár. Ez azonban mit sem von le Szabó Anna Lili érdemeiből. A bonyhádi fiatal ugyanis toronymagasan megnyerte a rendezvény szépe szavazást. A megmérettetésre online jelentkezhettek a lányok. Összesen huszonegy, az esemény honlapján is közzétett fotót tekinthetett meg, majd voksolhatott a közönség.

– Tizenkilenc éves vagyok, Bonyhádon lakom, de jelenleg Budapesten tanulok az ELTE német nemzetiségi tanító és óvónő szakán – mondta el lapunknak a győztes. – Diploma után nemzetiségi tanító szeretnék lenni Bonyhádon vagy környékén. Tagja vagyok a Kränzlein Néptánc Egyesületnek, melynek elnöke, Köhlerné Koch Ilona javasolta, hogy induljak a versenyen a birtokában található, különleges népviseletben.

Lili megfogadta a tanácsot, mint kiderült, érdemes volt így tennie. Egyébként rendelkezik ilyen speciális versenyrutinnal, hiszen korábban a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon harmadik, a bonyhádi Sommerfesten pedig közönségdíjas lett.

– Izményi evangélikus ünnepi brokátot viseltem, melyet a harmincas évek végén a majosi Penczl házaspár készített – adott leírást öltözékéről. – A szoknya és a blúz – Schlurri – anyaga megegyezik. Előbbi jellegzetessége, hogy négy-öt centiméteres hajtásokkal készült, szemben a környék katolikus falvainak viseletével, ahol a hajtások igen kicsik. A brokátruhát fehér, önmagában mintás selyemkötény díszíti. Izményben négy-öt alsószoknyát viseltek, mely megmutatta viselőjének anyagi helyzetét is. A ruha nyakában a gallér a polgáriasodásra utal. A fej ékessége a fekete fonalból horgolt Netzhaub, melyet a fiataloknál színes gyöngyök díszítettek. A kezemben egy olyan kosárkát tartottam, melyet a módosabb lányok, asszonyok engedhettek meg maguknak.

Forrás: Teol.hu

Vissza