+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 19.
Emma
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Varázsoltak a suliban

Brüsszelben tanuló, nemzetiség tekintetében igen sokszínű diák csoportot látnak vendégül a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai az EU Biocamp programja keretében. A vendégeket az iskola rendhagyó tanórákkal várta.

Többek között látványos kísérletekkel színesített kémia órán, vagy ha úgy tetszik varázslás órán vehettek részt kedden a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és a brüsszeli Európai Iskola közös programjának diákjai. Dr. Krausz Krisztina tanárnő - egyébként a program főszervezője - bemutatta nekik a kémiai közlekedési lámpát, amelyet háromféle piros, sárga, illetve zöld fénnyel égő anyag lángjával állított elő. De gyártott füstöt, vihart kavart egy kémcsőben, egy gumimaciból szikrázó tűzijátékot csinált és még "elefánt fogkrémet" is elővarázsolt. A gyerekek érdeklődését mi sem bizonyította jobban, minthogy a hátsó sorokból - ahonnan minden bizonnyal nem volt olyan jól látható a katedra - elkezdtek előbbre szivárogni.

Minderre azután került sor, hogy a vendég és vendéglátó diákok közösen elénekelték az örömódát, és Andorka Gábor igazgató, valamint Futár Rajmundné igazgatóhelyettes köszöntötte a fiatalokat.

A diákok az 1-es számú brüsszeli Európa Iskolából érkeztek, amelyben az európai unió intézményeiben dolgozók gyermekeit oktatják. Mint azt Pápai Jánostól - jelenleg a brüsszeli intézmény, korábban a bonyhádi gimnázium pedagógusa - megtudtuk, az iskolát nyolc nemzet diákjai látogatják. A dán, a lengyel, az olasz, az angol, a francia, a német, a spanyol és a magyar gyerekek anyanyelvi oktatásban részesülnek, ami azért is fontos, mert sokan már egészen kiskorukban kerültek ki Brüsszelbe.

Igaz ez Hadházi Lillára is, aki kétéves volt, amikor szülei az európai unió központjába költöztek. Bár családjával hazajárnak Magyarországra, számára sok érdekességet tartogatott a kirándulás. Bevallása szerint a legjobban a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karára tett látogatás tetszett neki, ahol például gyakorló babákon próbálhatták ki a pulzus kitapintását, a légzés ellenőrzését, gyakorolhatták az újraélesztést, de még egy speciális elektromikroszkópot is megcsodálhattak.

A program iránt egyébként meglehetősen nagy volt az érdeklődés - mondta Pápai János. Hozzátette, több mint hetvenen jelentkeztek, közülük került ki az a 26 diák, akik utazhatott. A brüsszeli iskola udvarán a szünetben a gyerekek hat nyelven hangoskodnak, a liberálisabb oktatási rendszer - nem jobb és nem is rosszabb, csak más - nagyobb világra való nyitottságot eredményez. A diákok ezt a nyelvi, kulturális sokszínűséget, és az ennek ellenére működő együttműködést, valamint nyitottságot hozták el Bonyhádra, amit a gimnázium örömmel fogadott, hiszen sokszínű tehetséggondozó tevékenységük során nagy hangsúlyt feketetnek arra, hogy a világot minél több oldalról megismerhessék tanulóik. Ez csak tovább fog erősödni februárban, amikor a bonyhádi diákok fognak kiutazni Brüsszelbe.

Egy kicsit az oktatási rendszerről

Dobó István Donát szintén kétéves korában került ki Brüsszelbe. Az oktatási rendszerükkel kapcsolatban elmondta, náluk öt alsótagozatot követően hét felső következik, ami a középiskolai oktatásnak felel meg. Ők most felsős negyedikesek. Az osztálylétszámok változóak, annak függvényében, hogy az adott nemzetiségből hány diák van az iskolában. A magyar diákok osztályában az évfolyamukon 12-en vannak, de francia osztályból például négy is van. Az iskolából a gyerekek úgy kerülnek ki, hogy legalább három, de inkább négy nyelven folyékonyan beszélnek. Ő a francia és az angol mellé a spanyol nyelvet vette fel, valamint még gazdaságtant is tanul.

Mind az öt nap érdekesen telt

A diákok számára mind az öt nap érdekes programokat tartogatott. Szombaton Óbányát vették célba, túráztak, a szabadban sütögettek, összerázódtak. A vasárnapot a gyerekek vendéglátó családjaikkal töltötték, sokan vettek részt például az október 23-i megemlékezéseken. Hétfőn Pécsre kirándultak, ahol az egyetemen vártak rájuk érdekes programok, illetve a Mecsextrém parkba is eljutottak. A tegnapi délelőtt az iskolai időtöltésé volt, érdekes tanórákkal, majd délután egy kicsit vízisportoltak a fiatalok, és egy borászatba is ellátogattak. Szerdára, utolsó magyarországi napjukra egy Budapesti kirándulást terveztek, amelynek része a parlament meglátogatása is.

Forrás: Tolnai Népújság/Hargitai Éva

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz