+
Bezárás Menü
0°C
2019. január 21.
Ágnes
Bonyhád - Befektetőbarát település

Nyílt pályázat Agrárlogisztikai Központ üzemeltetésére Bonyhádon
Videók

Bonyhád járási foglalkoztatási paktum – TOP-5.1.2-15-TL1-2016-00001


Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony összefoglalója a 2018-as évről

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Visszatérő vendégek Székelyföldön a bonyhádi diákok

Visszatérő vendégek Székelyföldön a bonyhádi diákok

Erdélyben kirándult a Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiumának harminc diákja és három kísérő pedagógusa nemrég. Ugyancsak Székelyföldre vette az irányt a BÁI Széchenyi István Általános Iskola hetedik évfolyama.

 

A Határtalanul! pályázatnak köszönhetően immár negyedik alkalommal utazhattak a bonyhádi iskola tanulói Székelyföldre, ahol a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai látták vendégül őket. A program keretében a magyar iskolák tanulói és pedagógusai a szomszédos országok magyarlakta területein személyes tapasztalatot szerezhetnek a külhoni magyarságról és szakmai együttműködéseket is kialakíthatnak.

Ziegler Teréz, a bonyhádi iskola igazgatónője hasznosnak és tanulságosnak ítélte az utazást. Meglátása szerint az ötnapos csíkszeredai kirándulás során a fiatalok megismerték a helyi magyarság történelmi hagyományait, kulturális és földrajzi értékeit, továbbá az iskolában folyó oktatási munkát is. Emellett lehetőségük volt bemutatni saját lakóhelyüket, képzési formájukat és intézményüket.

___________________________

Már hatodik alkalommal utazhattak a bonyhádi Széchenyi István Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói határon túli magyarlakta területre.
Idén is Erdély gyönyörű természeti csodáinak, dicső történelmi múltjának megtekintését tűzték ki célul.
Alapos felkészültségről és tudásról adtak számot diákjaink, ennek jutalmául május 28-án elindulhattak Erdélybe. Az iskola a kirándulás megvalósulásához több mint 2 millió forint támogatást nyert.
A diákokat a pályázó és kirándulást szervező tanáraik, Nagyné Friedrich Valéria, Hütterné Kasper Enikő és Hajdu Sándor készítették fel. A délutáni rendhagyó tanórákon ismertették velük Erdély történelmét, földrajzát, néprajzát, majd a Székely házba látogatva megismerhették a székelység hányattatott sorsát. Tájékozottságukról és felkészültségükről a „Ki tud többet Erdélyről?” vetélkedőn adtak számot, ahol a legfelkészültebbek pénzjutalomban részesültek. I. helyen végzett Varga Katinka, II. helyezettek Bati Anna és Brunner Gergő.

A június 1-ig tartó kirándulás során végig járták az Al-Dunát, hajókiránduláson megcsodálhatták névadójuk folyószabályzó munkáját, rendhagyó történelemórán ismerték meg a helyszínen a Galambóci vár csatáit. Másnap a Fogarasi havasokba utaztak, felvonóval mentek fel a Bílea tóhoz és a vízeséshez.
Harmadik nap találkozón vettek részt a már évek óta kiépített kapcsolat zetelakai diákjaival. Egy tanulónk Erdélyből származik, ő ismertette kisiskolás diákéveit, 4 tanulónk jelezte, hogy családjával már járt Erdélyben. Az erdélyi diákokkal e-mail címeket cseréltek és megfogadták, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot egymással. Közös táncházra invitálták diákjainkat, majd Madéfalva, Csíksomlyó, a Gyilkos tó és a Békás szoros következett.
Negyedik napon koszorút helyeztek el Farkaslakán Tamási Áron szobránál, majd bepillanthattak egy igazi székely vásár forgatagába. Megkóstolhatták, milyen ízes itt a kürtőskalács. Korondon megismerhették a kerámia készítés csínját-bínját, majd Parajdon a sóbányába látogattak. Szovátán a Medve tó legendáját és a só élettani hatását ismerték meg.
A búcsúest fergeteges volt. Vendéglátóink pazar vacsorája és táncháza örök emlékké vált. Megfogadták, hogy szüleikkel újra végiglátogatják ezeket a helyeket.
Utolsó napunk is eseményekben gazdag volt. Segesváron a csata helyszínén megemlékeztünk Petőfi Sándorról, majd Gyulafehérváron, Erdély „fővárosában” emlékszalagot helyeztünk el Hunyadi János szarkofágánál. Vajdahunyad váránál is megérintette őket a történelem, amikor végigbarangoltuk nagyjaink emlékhelyeit. Déva várának megtekintését a ballada ihlette. Utazásunk legmeghittebb pillanata volt, amikor a Böjte Csaba féle Szent Ferenc Alapítványban elhelyeztük az általunk összegyűjtött adományokat. Egy otthonlakó ismertette az árvák életét. Megindító volt, amikor tanulóink a megmaradt pénzüket egy dobozban összegyűjtötték és a gyermekeknek adták.
Élményekben gazdagon érkeztünk haza.
Jövő héten az utazáson részt vevők speciális órarend szerint témanapon rendszerezik emlékeiket.
Ez az utazás örök emlék marad, s a határon túli magyarságtudat is személyiségformálóvá vált.

Forrás: Teol.hu; Széchenyi iskola

Vissza