A megye az összetartozás jelképe

 

 

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár,
Bonyhád korábbi polgármestere a Tolna Megyéért-díjat vehette át,
míg Kozma Anikó, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki osztályvezetője
Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője elismerésben részesült
(fotók: Ótós Réka)

 

 

A szekszárdi Vármegyeháza teljesen megtelt a Megyenapon, amelynek keretében Tolna megye érdekében végzett szolgálataikért vehették át kitüntetéseiket a megye díjazottjai, hagyományosan az ősz első napján. Az ünnepi közgyűlésen Fehérvári Tamás elnök és dr. Puskás Imre helyettes államtitkár mondott beszédet, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő a díjazottak nevében szólalt fel. A rendezvényen a Tolna Megyei Németségért Nívódíj átadására is sor került.
 
 
 
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat elnöki kabinet (csatolva a részletes tudósítás)

 

 

Pazar programmal zárták a nyarat

 

Nemcsényi Nóra fejére került a királynői korona a fürdő szépe választáson

Emlékezetes születésnapja volt a királynőnek.

Nemcsényi Nóra örömmel fogadta a koronát és a gratulációkat

(fotók: Turós Balázs)

képgaléria1

képgaléria2

 

A számok tükrében és a közönség visszajelzései alapján egyértelműen kijelenthető: nagy sikert aratott a Bonyhádi Termálfürdőben tartott hétvégi nyárzáró családi nap, amelynek a fürdő szépe választás volt a fénypontja.
Ahogy a „nagy könyvben” meg van írva: szikrázó napsütés és tikkasztó hőség jellemezte a nyár utolsó vasárnapját, ami – az egész napos program mellett – több mint ezer embert csábított le a Bonyhádi Termálfürdőbe. – Oda, oda és még oda is szeretnék menni! – mutatott rá izgatottan a bejáratból a strandon felállított kültéri játékokra az ötéves Viola, aki édesanyja jóváhagyó szavaitól még abba is kompromisszum nélkül beleegyezett, hogy mindenek előtt megnézik a fürdő szépe választásra nevezett hölgyeket.
Este hat órára megtelt a strand, a közönség tapssal fogadta a kifutóra lépő Nemcsényi Nórát, Pusztai Esztert, Erlich Nórát, Sárközi Violát, Beréti Mercédeszt, Gáspár Reginát, Mészáros Hannát, Nagy Enikőt, Schein Dorinát, azaz a termálfürdő, a BONYCOM Nkft. és a Party Doctors rendezvényszervező iroda által első alkalommal életre hívott esemény versenyzőit. A Tolna és Baranya megyéből érkezett lányok háromszor is felvonultak a medencében lubickoló (férfi) vendégek legnagyobb örömére. Először utcai viseletben, majd bikiniben, a lenyugvó nap fényeiben pedig alkalmi ruhában.
 
 
 
A gyönyörű hölgyek láttán a Szabóné Tóth Mária vezette zsűrinek és a közönségnek is nehéz dolga volt a helyezések megállapítását illetően. Ameddig tanácskoztak, Sárközi Norbi és zenekara muzsikával, Czékmány Dia aquazumbával, a Titti Corsi Dance Club pedig tánccal gazdagította a hagyományteremtő szándékkal szervezett program kínálatát.
Az esti eredményhirdetésen a szó szoros értelmében a lányokra irányult a reflektorfény. Elsőként Sárközi Viola mosolyodott el, amikor megtudta, hogy ő lett a közönségdíjas. Utána pedig a II. udvarhölgy, vagyis Erlich Nóra és az I. udvarhölgy: Pusztai Eszter. A programmal egy időben a 22. születésnapját ünneplő Nemcsényi Nóra neve hangzott el utoljára, amit egyáltalán nem bánt a Fürdő Szépe 2015 verseny győztese. Az élmények mellett – a támogatók révén – valamennyi résztvevő megannyi ajándékkal is gazdagodott.
A jó hangulatú program zárásaként a szervezők köszönetet mondtak mindazoknak, akik a rendezvény mellé álltak. Mint elhangzott, a nyárzáró családi nap – stílusosan szólva – megkoronázta a bonyhádi létesítmény idei remek szezonját, amely a 2012-es  nyitástól számítva az eddigi legjobb volt.
Vizin Balázs

 

 

Köszönet a program támogatóinak:
BONYHÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
BONYHÁDI TERMÁLFÜRDŐ
BONYCOM NKFT.
BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
BONYHÁDI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓEGYESÜLET
JB’S GYORSÉTTEREM – TESCO
S & N FODRÁSZAT – TESCO
MARCSI BUTIK
SZABÓ LÁSZLÓNÉ VIRÁGBOLTJA – NAGYMÁNYOK
R & B TAXI
POLLER OPTIKA
HUNGÁRIA TAKARÉK
PARTY DOCTORS – RENDEZVÉNYSZERVEZŐ IRODA
RING BISZTRÓ
ANDIAMO
TURÓS BALÁZS FOTÓS
SZABÓ LACI PINCÉSZETE – VÁRALJA
PFEIFER CSÁRDA
VIRÁGVARÁZS

 

 

Beiktatták hivatalába Aradi András esperest

Szinte missziói napnyi gyülekezet előtt beiktatták hivatalába a Tolna-Baranyai egyházmegye új esperesét Aradi Andrást. Mit üzen az esperes iktatási meghívón, és a bonyhádi sportcsarnok-templom oltára mellett is kivetített Várkonyi János festmény, a Lélekharang, Aradi András és a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye evangélikusai számára? Ez is kiderül tudósításunkból.
 
Forrás, folytatás: evangelikus.hu

Idén már az ötödik hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. augusztus 29. (szombat) 00.00 órától szeptember 1. (kedd) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.
Forrás, folytatás: antsz.hu
 
 
 

Völgységi értékekkel tarkított Megyenap

 

Kult Imréné vezetésével a Bonyhádi

Értéktár Bizottság is képviseltette magát

(fotó: Vizin Balázs)

képgaléria

 

Új programmal bővült idén a Megyenap: a szeptember 1-jei, hagyományos ünnepi közgyűlési ülés és a kitüntető díjak átadása mellett „Vár a Megye” – Tolna Megyei Értékek Napja elnevezéssel egy kiváló közösségteremtő esemény zajlott pénteken Kölesden, amelyen a Völgységet Bonyhád mellett Kismányok, valamint Váralja képviselte. Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád, Simon László, Kismányok és Sziebert Éva, Váralja polgármestere egyaránt fontosnak tartotta, hogy csatlakozzanak a programhoz, amelyen – lelkes kollégáikkal karöltve – remek alkalmuk kínálkozott az általuk képviselt település gyönyörű szellemi, illetve tárgyi értékeivel megismertetni az érdeklődő közönséget.

 

 

A bonyhádi mentősök éve az idei

 
Új eszközök segítik a kiváló csapat munkáját
(fotók: Máté Réka)
 
A K&H Bank minden évben meghirdeti pályázatát egészségügyi intézmények részére, elsősorban gyermekeket segítő gyógyeszközök beszerzésére. Idén 10 kórház és 3 mentőállomás nyert, köztük egy Tolna megyei pályázó.
Lovag Tibor, a Bonyhádi Mentőállomás vezetője örömmel hívott, hogy megmutassa az elnyert összegnek köszönhető új eszközeiket, valamint a májusi jótékonysági futás eredményeképp már beszerzetteket. Megállapítottam, hogy a 2015-ös az ő évük!
 
 

Fürdő szépe választással gazdagított nyárzáró program

 

 

 

 

 

Jubileumi romanap

Babai László elnök megnyitója után főzés, kirakodóvásár és kulturális műsor vette kezdetét a jubileumi, XV. Völgységi Roma Napon. A szabadtéri színpadon indult műsor a rossz idő miatt a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ színháztermében folytatódott. A program sztárvendége Oláh Gergő, az X- Faktor 2012. évi győztese és Bangó Margit Kossuth-díjas művész volt, akik telt ház előtt léptek fel. A rendezvény bállal zárult.

 

Jó hangulatban telt a rendezvény

(fotó: Bonyhád TV)

képgaléria

 

 

Teret nyert a lakótelepiek vágya

 
 
– Nagyon köszönjük az önkormányzatnak, régi vágyunk vált valóra a mai nappal! – tekintett a térkővel ellátott, Fáy Lakótelep 26. előtti parkolóra Illés Lajos. Mint fogalmazott, 33 évvel ezelőtt, az elsők között költözött a társasházba, amely most már szép új parkolóval is rendelkezik, így esős, sáros időben is jól megközelíthető.
– Ahogy a Perczel utcainál, úgy ennél a beruházásnál is a város közüzemi cége: a BONYCOM Nkft. volt a kivitelező. Mint ismeretes, kikerült a kft. tevékenységi köréből a víz és a szennyvízágazat, és ugyancsak érzékenyen érintette őket a hulladékszállítás nonprofittá tétele. A kieső bevételek kompenzálásának és a kft. megerősítésének érdekében jelöltünk ki új irányt a cég vezetőivel, amely lépés folyamatosan igazolja életképességét – nyilatkozta Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere kifejtette, 2,6 millió forintba került a 326 négyzetméteres, Fáy lakótelepi beruházás – amelyről ottjártunkkor is elismerően vélekedtek a lakók.
 
A polgármester, a kivitelező cég igazgatója,
valamint a körzet képviselője mellett
a lakók is segédkeztek az új parkoló átadásánál
(fotó: Vizin Balázs)
 
A városvezető arról is örömmel számolt be a napokban tartott átadási ünnepségen, hogy ezen a nyáron majd' minden hétre jutott, illetve jut egy ehhez hasonló program. – A magyar kormány támogatásának is köszönhetően, összességében több mint egymilliárd forint értékben indítottunk beruházásokat: az elkerülőút és a hozzá tartozó híd építésétől az orvosi rendelők és az intézmények korszerűsítésén át a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, vagy éppen az utak, járdák felújításáig, számos kezdeményezésünk, tervünk valósul meg, amelyek egytől egyig az itt élők javát szolgálják – emlékeztetett Filóné Ferencz Ibolya, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kivitelezés sikerességéhez.
– Fontos lépést tettünk, és a közeljövőben még ugyanilyen jelentős fejlesztések valósulnak meg a Fáy Lakótelepen – vette át a szót Kovács Ferenc. A körzet önkormányzati képviselője a Kolta László utca 31-33 mögött kialakítandó parkolóra, a 43-47-nél lévő gyalogos bejáró aszfaltozására, valamint a Bezerédj és a Kolta utcánál létrejövő gyalogátkelőre utalt.
 
 
 

Völgységi Roma Nap

Szarvas Szilvia az idei Merész Konrád-díjas

 
Ünnepi istentisztelettel és szentmisével kezdődött a bonyhádi augusztus 20-ai program, amely – az eső miatt – a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban folytatódott. Filóné Ferencz Ibolya polgármester ünnepi beszédét követően Aradi András evangélikus lelkész, Fóris Tibor baptista lelkész, Mészáros Zoltán református lelkipásztor és Wigand István katolikus plébános áldották meg az új kenyeret. Az ünnepség során adták át a Merész Konrád-díjat. Ezúttal Szarvas Szilvia táncpedagógus példaértékű közösségi munkáját ismerte el a képviselő-testület.
 
Filóné Ferencz Ibolya adta át
a díjat Szarvas Szilviának
(fotó: Bonyhád TV)
 
Az önkormányzat, a Bonycom NKft.-vel és a Colonia Alapítvánnyal közösen 2015-ben is meghirdette a Virágos Bonyhádért! pályázatot. Az elismerések átadására ugyancsak az ünnepségen került sor. A díjazottak:
 
CSALÁDI HÁZ KATEGÓRIA
1. helyezett: Hetesi Beáta, Kodály Z. u. 22.
2. helyezett: Kaufmann Konrádné, Fáy A. u. 46.
3. helyezett: Jánosné Jáger Margit, Benczúr Gy. u. 55.
 
TÁRSASHÁZ KATEGÓRIA
1. helyezett: Madách u. 15. Oláhné Bokor Edit társasházkezelő
2. helyezett: Perczel M. u. 54. Antal József társasházkezelő
3. helyezett: Fáy ltp. 31. Oláhné Bokor Edit társasházkezelő
 
INTÉZMÉNY, GAZDÁLKODÓ SZERV KATEGÓRIA
1. helyezett: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium – Andorka Gábor igazgató
 
Filóné Ferencz Ibolya polgármester kezdeményezésére idén a völgységi város is csatlakozott a „Magyarország Legszebb Konyhakertjei” elnevezésű, országos akcióhoz. A program helyi győztese Heck Józsefné lett – Liszt Ferenc u. 11.
 
A művelődési központban zajlott programot a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium  Zelke Néptáncegyüttesének műsora is színesítette.
 
Filóné Ferencz Ibolya ünnepi beszéde:
 
Nem aranyból,
nem földből,
Nem pénzért,
nem kőből
Valahol a szívemben majd új templom épül…
 
Tisztelt Ünneplő Közönség!
Kedves Bonyhádiak!
Hölgyeim és Uraim!
 
Talán meglepő, hogy a mai ünnepi beszédemet egy sokunk által kedvelt rock zenekartól származó dalszöveggel indítottam. Ugyanakkor bízom abban, hogy a beszédem végére mindenki számára egyértelművé válik, miért éppen ezt az idézetet választottam. A zenekar hitvallása szerint: nem aranyra, vagy csak pénzre van szükség a célok eléréséhez. Ezt példázza államalapító királyunk, Szent István is, aki a hitre, az összefogásra, az erkölcsre és a hazaszeretetre építve teremtette meg a keresztény magyar hazát.
Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep. Mária, a Magyarok Nagyasszonya azt vallotta, hogy „az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme”, és azt tanácsolta, hogy készüljünk rá testben és lélekben. A mostani emlékezésünket kezdjük el egy történelmi áttekintéssel.
István augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot, ahol az úgynevezett Törvénynapokat tartották. 45 évvel később, 1083. augusztus 20-án – I. László magyar király VII. Gergely pápai engedélyével a magyar püspökök, apátok és előkelők jelenlétében I. István király ezüstládába zárt ereklyéit a székesfehérvári Bazilikában oltárra emelte, ezzel ő lett az első magyar katolikus szent és egyben szent király.
Mária Terézia rendelkezései alapján, nemzeti ünnepként tartották meg augusztus 20-át. Ő volt az, aki Raguzából (a mai Dubrovnyikból), a Dominikánus rendtől szerezte vissza a Szent Jobbot, Bécsbe hozatta, majd Budára szállította.
Ez időtől maradt fent a mai ünnepnap egyik legfelemelőbb része, a Szent Jobb körmenet.
 
Az 1848-as szabadságharc után hosszú ideig nem tartották meg a nemzeti ünnepet, hiszen a körmenet a nemzeti ellenállás jelképévé vált. Az 1867-es kiegyezés után ismét visszanyerte méltóságát augusztus 20-a. 
Ferencz József még munkaszüneti nappá is nyilvánította. Egyházi ünnepként 1947-ig tartották számon ezt a napot. A kommunista rendszerben az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, ugyanakkor teljes megszüntetését sem látták célszerűnek. Tartalmilag újították meg, 1949. augusztus 20-ra időzítve a Magyar Népköztársaság alkotmányának hatálybalépését, ekkortól számolva az új, szocialista államalapítást. Hogy ezer éve élt itt egy férfi, aki független és erős államot hozott létre, keresztény nemzetté tette a magyarságot, szilárd erkölcsi alapokra épített jelent – és jövőt, az akkori hatalom számára sajnos értéktelenné vált. Szent István ünnepének igazi újjászületése csak 1991-ben történt meg, az első szabad választásokon. Azóta nemzeti ünnepeink egyik legszebb napja.
 
Tisztelt hölgyeim és uraim!
A magyar államalapítás ünnepe egyaránt alkalmas a múltra való emlékezésre és a jövőbetekintésre. Minket, magyarokat már számtalanszor igyekeztek derékba törni, de gyökereinkkel erősen kapaszkodtunk szülőföldünkhöz. Ezért kell tisztáznunk: mit akarunk a jövőtől, és mit teszünk mindezért a jelenben. Hiszem, hogy nemcsak nemzetállam szinten, hanem a helyi közösségeket tekintve is egységes gondolkodás szükséges a célok megvalósításához. Hiszem, hogy összetartó közösségekből alkot egy egészet szeretett nemzetünk.
Polgármesterként örülök annak, hogy az elmúlt években számos kezdeményezésünk valósult meg. Közös munkánk eredményeként idén több mint egymilliárd forint értékben valósulnak meg beruházások. Új utat és hidat építünk, utcákat, járdákat, háziorvosi rendelőket korszerűsítünk, óvodáinkban, iskoláikban is jelentős beruházások zajlottak. Városvezetőként valamennyi beruházást, fejlesztést, a helyi közösség érdekét szolgáló döntést szívügyemnek tekintem. Számomra a legfontosabb visszajelzés, ha ezen munkák során érzem az Önök támogató megerősítését. Higgyék el, nehéz feladat a város vezetése, ugyanakkor hálás is, ha egy olyan közösségért dolgozhatok, aki egy emberként támogat közös céljaink elérésében. A folytatáshoz is szükségem van az Önök szeretetére és bizalmára. Találjuk meg újra az értékeket, lássuk meg a másikban a jó szándékot, fogjunk össze Bonyhádért, a helyi közösségért. Mindezek eléréséhez az Önök részéről legfőképp a szeretetteljes támogatás szükséges. Ezen az úton 1000 évvel ezelőtt is „a szeretet gyakorlása vezetett el a legfőbb boldogsághoz”, mint ahogy azt Szent István intézte Imre herceghez írott intelmeiben.
 
Kedves bonyhádiak!
Hiszem:
hogy Nem aranyból,
nem kőből
Nem erővel,
vagy ösztönből
Valahogy a szívedben majd új templom épül
 
 
Szarvas Szilvia méltatása:
 
Bonyhád Város Képviselő Testülete 1997 óta adományoz Merész Konrád-díjat azoknak a pedagógusoknak, akiknek életpályája a városban kifejtett oktató-nevelő munka iránti elhivatottságról tanúskodik. 2015-ben városunk képviselő-testülete Merész Konrád-díjat adományoz Szarvas Szilviának.
 
Szarvas Szilvia testnevelés szakos egyetemi tanári diplomáját 1998-ban, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, míg táncpedagógusi diplomáját 2005-ben, a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerezte.
A Széchenyi István Általános Iskola vezetése a 2003/2004-es tanévtől indított táncművészeti tagozatot. Szilvia ekkor került Pécsről Bonyhádra. Nélküle a modern- és a kortárstánc tagozat nem indulhatott volna el, amely a mai napig kiemelkedő színvonalon működik.
Szakmai tudásának, elkötelezettségének, kitartásának köszönhetően a modern- és a kortárstánc tanszakon 12 év alatt több száz gyermek tanult.
A tanórák vezetésén kívül előadásokat álmodott meg és vitt színpadra, koreográfiákat készített, hihetetlen lelkesedéssel tanította a gyerekeket, és végezte a szervező munkák legkisebb részleteit is.
A legsikeresebb, legemlékezetesebb előadásaik voltak: A dzsungel Könyve, A kis gyufaárus lány, vagy éppen a Tündér Lala.
A 12 év alatt tanítványait különböző versenyekre, táncfesztiválokra is felkészítette, amelyeken eredményesen szerepeltek. Példaként itt csak a 2014/2015-ös tanévben szerzett országos eredményeket sorolom: Kaleidoszkóp Nemzetközi Fesztivál - Különdíj (táncszínházi kategóriában) – csapatban.
24. Országos Felnőtt Táncművészeti Fesztivál – két 3. helyezés – mindkettő duettben, és egy 2. helyezés csapatban.
Országos Modern-, Kortárstánc Tanulmányi Verseny – két 1. helyezés szólóban, két 1. helyezés duettben, egy aranyérem csoportban.
Szilvia kiváló pedagógiai munkájának köszönhetően évente több tanuló nyer felvételt szakirányú középfokú intézménybe. Elkötelezett táncpedagógus. Munkájában igényes, hiteles; tanítványaival és önmagával szemben is következetes; lelkesedése, kitartása, ötletgazdagsága elismerésre méltó, kivételes. Tanítványok, szülők, kollégák, a szakma országos szintű képviselői és Bonyhád városa is elismeri munkáját, ma a Merész Konrád-díjjal.
 

Kiváló programokkal tarkított hétvége volt

 

 

 

Az ételek mellett a műsorszámok is szikrázóan jók voltak

(fotók: Máté Réka, Bonyhád Tv)

képgaléria1

képgaléria2

 

Kiváló programok, remek ételek, fantasztikus közösség – röviden így jellemezhető a hétvégi, XV. Tarka Marhafesztivál. Máté Réka és a Bonyhád TV fotóinak köszönhetően újra felidézhetők a térség legnagyobb gasztrokulturális rendezvényének emlékezetes pillanatai.

 

 

Események

2015. szeptember 23 (Egész nap)
2015. szeptember 01. - 00:00 - 2015. szeptember 30. - 00:00
2015. augusztus 22. - 14:00 - 2015. augusztus 23. - 00:00
2015. augusztus 15. - 15:00 - - 19:00
2015. július 02. - 07:30
2015. június 16. - 10:00

5 legfrissebb dokumentum

2015. augusztus 25. - 07:08
2015. augusztus 25. - 07:06
2015. július 28. - 12:02
2015. július 28. - 08:06
2015. június 26. - 10:48