Ismét nagyot fociztak a bonyhádiak!

Második helyen végzett az NB I-es strandfoci-bajnokságban a Bonyhád BFC, amely az elődöntőben nagy bravúrral legyőzte a címvédő Goldwint, de a fináléban már nem volt esélye a bombaerős Gyöngyös ellen.
Hat kiírás, öt érem – ez a Bonyhád BFC mérlege az élvonalbeli strandlabdarúgó-bajnokságban. A völgységi együttes 2010 és 2013 után idén harmadszor nyert ezüstérmet, a 2011-es és a 2014-es idényben pedig bronzérmesként zárt. Az idei négyes döntő előtt nagyon úgy nézett ki, hogy a bronzérmek száma növekszik majd, hiszen az elődöntőben a címvédő Goldwin Pluss várt Bölcsföldi Zoltán csapatára. A válogatott játékosokkal teletűzdelt riválist az alapszakaszban le tudták győzni a bonyhádiak, de ez az elődöntő volt, s ez mégiscsak más. A BBFC szerencsére remek napot fogott ki, sokak szerint ez a meccs volt a 2015-ös bajnokság legjobb mérkőzése, a 6–6-os döntetlent követően kilencméteresekkel a találkozó nagy részében vezető Bonyhád nyert, és jutott a fináléba.
Forrás, folytatás: www.teol.hu; Bonyhád BFC
 
 
Erőfölényben a Gyöngyös. Nem sikerült a bravúr a bonyhádiaknak,
de a város így is büszke a strandfocisokra.
(fotók: Bölcsföldi Zoltán)
 
 
 
 

Idén is nagy sikert aratott a fesztivál

 

Látványos programeleme volt a

fesztiválnak a szombati felvonulás

(fotó: Bonyhád Tv)

képgalériák

 

 

A pénteki megnyitóünnepséggel vette kezdetét a „Bukovinai Találkozások” XXVI. Nemzetközi Folklórfesztivál Bonyhádon. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban tartott programon Zbigniew Kowalski, a programsorozat főszervezője, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere, valamint Asztalos Zoltán, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte a jelenlévőket.
Az est második felében változatos színpadi műsorokat kísérhettek figyelemmel az érdeklődők, ezt követően pedig Koller Mártonné Molnár Veronika, Sebestyén Gáspár és Lőrincz Gergely szemet gyönyörködtető festményeit tekinthették meg az előtérben.
Érdemes volt kilátogatni a fesztivál szombati, illetve vasárnapi programjaira is. A rendezvény részeként nyitotta meg Filóné Ferencz Ibolya a Solymár Imre Városi Könyvtárban az Üdvözlet a testvérvárosból! című képeslapkiállítást. – A felhívásra több mint 30 munka érkezett Borszékről, Pancsovából, Treuchtlingenből, Hochheimból és Tardoskeddről. Az volt a célunk, hogy a saját készítésű képeslapok útján közelebb kerüljünk egymáshoz, és betekintést nyerjünk a testvértelepülések kultúrájába. Legyen ez a kiállítás jelképe a testvérvárosi összetartásnak, méltó kezdete egy nívós programsorozatnak – fogalmazott Filóné Ferencz Ibolya.
 
 

Új irányt vettek célkeresztbe

– Közel nyolc év alatt jutottunk el odáig, hogy egyesületünk közösségi házat avathat. Ez a nap kiemelkedő esemény szervezetünk életében – fogalmazott Nagy Zoltán a Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesület pénteki programján. A zombai elágazó előtt található vadászház avatása alkalmából tartott rendezvényen az egyesület természetvédelmi felelőse kifejtette, a gyakori vezetőváltások, viharos események ellenére eredményes éveket zártak. – Szerencsére a tagság többsége felismerte, hogy nem a múltra, hanem a jövőre érdemes koncentrálni, ennek eredményeként jutottunk el a mai eseményhez is – szögezte le Nagy Zoltán.
 
Rózsahegyi János, a Pannónia Kft. ügyvezetője (balról),
ifjabb Száraz Zoltán és Filóné Ferencz Ibolya
adta át az egyesület vadászházát
(fotó: Vizin Balázs)
 
– Jól haladunk a kijelölt úton: lett egy felújított, megszépült vadászházunk, építettünk nyolc új magaslest, kettő őzetetőt, négy új takarmányozási pont létesült, ahogy dagonyák, cserkelőutak és hidak is. Az elhasználódott berendezéseink majd' ötven százalékát kicseréltük, elkezdett növekedni a létszám a társadalmi munkák alkalmával, amely a csapatszellem javulására enged következtetni. Mindezek mellett elkészítettük azt a javaslatcsomagot, amely jelentős terheket vesz le a tagok válláról, és egyúttal könnyebbé, barátibbá teszi az egyesületi életet – összegezte beszédében ifjabb Száraz Zoltán. A civil szervezet vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállaltak az elmúlt időszak sikereiben. Ezt megelőzően még úgy vélekedett: a most átvágott nemzetiszínű szalag nemcsak a fejlesztés elkészültét jelképezi, hanem a Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesület új korszakának nyitányát is.
Filóné Ferencz Ibolya is köszöntötte a jelenlévőket. Bonyhád polgármestere emlékeztetett, az itt működő civil szervezetek révén változatos és pezsgő közösségi élet jellemzi településüket. Ebben vállal szerepet a vadászegyesület is, amely tagjainak jó és eredményes munkát kívánt, s egyúttal gratulált a közösségi ház felújításához.
Az ünnepség zárásaként Wigand István katolikus plébános, Aradi András evangélikus lelkész és Mészáros Zoltán református lelkipásztor megáldotta az épületet.
 
 

Elkészült az első rendelő felújítása

– A nyár általában a pihenésről, a feltöltődésről szól, még egy önkormányzat életében is. Bonyhád esetében ez máshogy van idén: több fejlesztésünk is párhuzamosan zajlik, amelyek döntő része szeptemberre, illetve októberre készül el – nyilatkozta Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere megjegyezte, a kormányzati támogatás, a sikeres pályázati szereplés, illetve az önkormányzat által társított önerő révén közel egymilliárd forint összértékben valósítanak meg beruházásokat. Ezek közé tartozik a három önkormányzati tulajdonban lévő rendelő felújítása is. Bonyhád Város Önkormányzata közbeszerzési eljárást folytatott le az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Bonyhádon” elnevezésű építési beruházás (pályázati azonosító: DDOP-3.1.3/G-14-2014-0046) kivitelezése tárgyában. A nyertes kivitelező a PSN Építőipari Kft. lett. A kivitelezés vállalkozói díja bruttó 44 millió 928 ezer 747 forint.
 
 
Összesen 16 millió forintból újul meg az orvosi rendelő
(fotók: Vizin Balázs)
 
Időközben elkészült az első, 7150 Bonyhád, Szent Imre utca 3. szám alatti, dr. György Mária rendelőjének felújítása. A június 10-én kezdődött kivitelezés az alábbi területeket érintette:
- homlokzati nyílászáró csere: hőszigetelt, műanyag nyílászárókkal, árnyékolókkal
- fűtésrendszer korszerűsítés: új kazán, vízmelegítő került az épületbe
- a komplex akadálymentesítés jegyében parkoló, akadálymentes feljáró és mosdó készült, valamint kiépítésre került indukciós hurok a nagyothallók részére
- a rendelő teljes belső burkolatának felújítása, cseréje, valamint a falak festése megtörtént
- új szociális helyiségeket alakítottak ki: a betegek részére mosdókat, míg a személyzetnek zuhanyzót, wc-t.
A villamoshálózat cseréje is megvalósult, ahogy a csapadékvíz elvezetése is. Korszerű világítástechnikával szerelték fel a rendelőt, a mosdókban a lámpák automatikus fel- és lekapcsolással működnek. Önkormányzati keretből álmennyezetet építettek a szakemberek, 515.000 ezer forint értékben, amellyel tovább csökkenthetőek az energiaköltségek. A rendelőre fordított építési beruházás költsége pályázati és önkormányzati forrásból bruttó 16 millió forint.
Filóné Ferencz Ibolya arra is kitért összefoglalójában, hogy a most átadott rendelő mellett dr. Sebestyén József, illetve dr. Cseh Miklós rendelője újul meg. Előbbinél július 20-án kezdődtek a munkálatok – a rendelés átmenetileg a központi ügyelet épületében, vagyis az Ablonczy-házban van –, míg dr. Cseh Miklós rendelőjének felújítása augusztus első hetében kezdődik. Átmenetileg ő a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben a volt tüdőgondozó épületében fogadja majd a betegeket. A kivitelezés határideje szeptember 15. A polgármester hangsúlyozta: a felújítások mellett több mint kétmillió forint értékben orvosi- és informatikai eszközöket, valamint bútorokat is beszereznek, ezáltal egy olyan komplex beruházást valósítanak meg, amely a korszerűsítés mellett az ellátás színvonalát is tovább növeli.
 
 
 

A meggyes-mákos rétes is megédesítette a napot

 
 
A szeretetteljes programon köszöntek el a hívek Erb József plébánostól
(fotók: Farkas László)
 
Ünnepi búcsúmisével, majd az azt követő szeretetvendégségen köszöntek el a helyiek  Erb József katolikus plébánostól, aki a Baranya megyei Himesházán folytatja szolgálatát. A szívmelengető programon zsúfolásig megtelt a Római Katolikus Plébániatemplom, ahol Filóné Ferencz Ibolya, a város polgármestere, valamint Bányai Márton, az egyházközösség világi elnöke is köszönetet mondott Erb atyának a lelkiismeretes, példamutató szolgálatáért.
 
 

 

 

Veszprémi győztese van a Tarka Fotópályázatnak

Megszületett az idei Tarka Fotópályázat végeredménye – tájékoztatott Kirchné Máté Réka. A képeket bíráló zsűri tagja, a Bonyhádi Fotóklub alapítója kifejtette, ezúttal 38 fotós 316 alkotást küldött be, ebből 101-et fognak kiállítani. Az első helyezett a veszprémi Frank Szabó Sándor: Az őrszem című felvétele lett – és ez az alkotás kapta Szabó Béla zsűrielnök különdíját is. A második díj a pécsi Kiss Imréhez került, aki Gyimesfelsőlok elnevezésű fotójáért részesült elismerésben. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Hazaút című képéért a budapesti Kelemen Sándor állhat fel.
 
Az őrszem
(fotó: Frank Szabó Sándor)
 
A bonyhádi Ritzel Zoltán nyerte el Kíváncsi idegen felvételével a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének különdíját. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének különdíját pedig az alsószentiváni Nagy Orsolya Gyengédség elnevezésű képével. Míg a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének különdíját a biatorbágyi Gede Károly, a Mindenki hasznos fotójával.
– Első alkalommal kerül ilyen sok különdíj átadásra, ami talán annak is köszönhető, hogy a tavalyi tárlat anyaga elindult vándorkiállításként az országban – jegyezte meg Kirchné Máté Réka, akitől azt is megtudtuk, hogy a Tarka Marhafesztivál programsorozat részeként, augusztus 15-én 14:30-kor lesz a kiállítás megnyitója. A tárlat augusztus 14-28. között tekinthető meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.
 
A fotókat az alábbi linkre kattintva tekintheti meg
 
 

A tervek szerint halad a városközpontot tehermentesítő út megépítése

– A május eleji munkaterület átadás óta jelentős előrelépés történt a kivitelezésben: jelenleg 25 százalékos készültségnél tart a város és a térség számára egyaránt nagy jelentőséggel bíró beruházás – jelentette ki Filóné Ferencz Ibolya az elkerülőút építésénél tartott sajtótájékoztatón, július 28-án. Bonyhád polgármestere úgy fogalmazott, eddig is folyamatosan haladt a munka, viszont most már a külső szemlélő számára is látványos szakaszához ért. Emlékeztetett, a városközpontot tehermentesítő és a 6-os főútra közvetlen csatlakozást biztosító utak két ütemben valósulnak meg. Az első ütemre, vagyis a Gyár utca és a Tesco áruház közötti út, a hozzá tartozó közvilágítás, valamint a Völgységi-patak feletti híd megépítésére Bonyhád Város Önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek nyertese a G-Plan Kft. (Bóly) és az Antikorr Kft. (Szeged) közös ajánlattevők pályázata lett. Az első ütemben a Forberger utca meghosszabbításával, a Völgység-patakon átívelő híddal, a Tesco áruház mögött vezető útra csatlakozva, a jelenlegi „Tesco-s” lámpás csomóponthoz vezető út épül meg.
 
 
A tervek szerint zajlanak a kivitelezési munkálatok
(fotók: Vizin Balázs)
 
A munkák befejezési határideje 2015. szeptember 15. A 6-os útra vezető út és az ahhoz kapcsolódó híd a városközpont forgalmát fogja tehermentesíteni, valamint alternatív közlekedést biztosít a városba, a felújítás előtt álló Nepomuki Szent János híd mellett.
Filóné Ferencz Ibolya arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a beruházás második ütemére vonatkozó közbeszerzési ajánlattételi határidő július 31. Augusztus folyamán szeretnének szerződést kötni a közbeszerzés nyertesével, amely többek között az új csomópont megépítésére kap megbízást. Bonyhád polgármestere hangsúlyozta, a tehermentesítő út és híd teljes megépítését kormányzati támogatásból finanszírozzák. A beruházás összköltsége a tervek szerint 525 millió forint.
 
 

A rendelő-felújítás elkészültéig új helyen rendel dr. Cseh Miklós

Dr. Cseh Miklós háziorvos 2015. augusztus 3-tól a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet területén a volt tüdőgondozó épületében, változatlan rendelési időben várja betegeit. Az ideiglenes helyszínen a rendelés előreláthatóan szeptember 15-ig lesz.
Cím: 7150 Bonyhád Bajcsy Zs. utca 25. Telefonszám: 20/485-3756 – csak ezen a számon érhető el a rendelő.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a kórház területére a háziorvosi rendelés igénybevétele miatt nem lehet személygépkocsival behajtani! Megértésüket köszönjük!
 
 

A hétvégén Bonyhádra látogatnak a fesztivál résztvevői

 
 
 
– A „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztivált öt ország – Lengyelország, Románia, Ukrajna, Moldávia és Magyarország – rendezi meg közös együttműködésben öt helyszínen, öt különböző időpontban, idén immáron 26. alkalommal. A program magyarországi helyszíne Bonyhád, időpontja július 31. – augusztus 2. – nyilatkozta Asztalos Zoltán.
A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke kifejtette, Bonyhádon és a szövetséghez tartozó tagegyesületek településein a fesztivál mintegy nyolcszáz hagyományőrzőnek biztosít bemutatkozási lehetőséget. Minden szervező országban közel ezer résztvevőt mozgat, és a nézők, partnerek, kapcsolódó szervezetek száma is évről-évre egyre növekszik.
 
A menettánc minden évben látványos
programeleme a fesztiválnak
(forrás: Asztalos Zoltán)
 
A bukovinai székelyek minden évben más-más hagyományőrző csoport tagjai által mutatkoznak be a külföldi helyszíneken is. – 2015-ben nagy örömünkre az al-dunai és az erdélyi tagegyesületeink: Pancsova és Székelykeve, valamint Csernakeresztúr és Déva néptánccsoportjai és népdalkörei is nagyobb létszámmal tudnak részt venni a fesztiválon. Jó kapcsolatot ápolunk Madéfalvával is, ahonnan szintén érkeznek vendégek – biztosított Asztalos Zoltán, aki a szervező szövetség nevében sok szeretettel invitál minden érdeklődőt a völgységi városba.
 
Az esemény részletes programját itt találja
 
 
 

Pályázatok a jövő tehetségeiért

 „Magyarország egyik legnagyobb kincsét azok a tehetséges gyermekek, fiatalok adják, akik szárnyalni képesek, ha megkapják a személyes figyelmet és szakszerű, egyedi támogatást" - mondta Novák Katalin. A Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak kiírása kapcsán kifejtette: „az állam feladata, hogy a jó civil kezdeményezéseket felkarolja, a tehetségeket kiemelten támogassa, és ehhez kapcsolódóan hosszú távú, stabil támogató rendszert építsen fel.”Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján 42 pályázati kiírást hirdetett meg. A Nemzeti Tehetség Program pályázatainak keretében a fiatalok tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kapnak képességük kibontakoztatásához és hasznosulásához.A Nemzeti Tehetség Program 2015. évi pályázatainak keretösszege 2,8 milliárd forint, amely kétszerese a tavalyi évben erre a célra biztosított összegnek és több mint háromszorosa a 2013-as keretnek. A program forrásának alapját a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik, amit a Kormány az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészít ki.  Forrás, folytatás: kormany.hu

Tündéri programot szerveznek a testvértelepülésen

 

 

„A magyarságnak újra kell fogalmaznia önmagát”

– A magyar nemzetpolitika legfontosabb eredményeit már eddig is a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban megfogalmazott és elmondott gondolatok szabták meg - jelentette ki a Tusványoson tartott beszédében Potápi Árpád. A pódiumbeszélgetések témája az illegális bevándorlás volt.
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kifejtette: a státustörvénytől a külhoni magyarok oktatási-nevelési támogatásáig, a kettős állampolgárságtól az új alaptörvény megfogalmazásáig sok olyan gondolat született a Kárpát-medencei nemzetpolitikai táborokban és köztük elsősorban Tusványoson, amelyek utat mutattak a politika számára az építkezésben.
 
Forrás, folytatás: magyarhirlap.hu
 
 

Turistákkal Anna Bálozott Borszékfürdő

 
I. udvarhölgy (balra) Papp  Renáta,
II. udvarhölgy Klemencz Ingrid
és a királynő Fazakas Adrienn
(fotó: Borszék)
 
Tizenegyedszerre ünnepelte az Annákat hangulatos báli táncokkal Borszékfürdő. A szabadtéri rendezvényen turisták is bekapcsolódtak – a bál szépe idén a borszéki, Fazakas Adrienn lett. Vendégek is neveztek be táncpartnernek szombat este Borszékfürdőn, a hagyományos Anna Bálon. Aki a fürdőtelep díszbejáratának rendezvénysátrához sétált este nyolckor, órákig ott ragadt a vonzó, kellemes hangulatban – és ki-ki saját családtagjaival is táncolhatott a bált követő koncerten, melyhez a helyi Szilvás együttes szolgáltatta a muzsikát.
 
 

Események

2015. augusztus 15. - 15:00 - - 19:00
2015. július 02. - 07:30
2015. június 16. - 10:00

5 legfrissebb dokumentum

2015. július 28. - 12:02
2015. július 28. - 08:06
2015. július 28. - 08:05
2015. június 26. - 10:48
2015. június 25. - 08:05