+
Bezárás Menü
0°C
2021. július 31.
Oszkár
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

2021. évi adóváltozások
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Egy nagy like a nyitásra

Egy nagy like a nyitásra

Új kiállítás, előrevivő tervek, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ kultúraközvetítő szerepének újra pozícionálása az online térben – volt miről beszélgetni az intézmény igazgatóhelyettesével, Lukács Józseffel. – A látogatóknál már csak minket, itt dolgozókat visel meg jobban a kényszerpihenő – jegyzete meg. Majd rögtön hozzátette, bár nem a megszokott kerékvágásban zajlanak a mindennapok, feladat így is akad bőven: (újra)tervezni, szervezni, közösségépítő kezdeményezéseket életre hívni, az online térben kulturális értékeket közvetíteni. Ugyanis a személyes találkozások nélkülözése még korántsem jelenti azt, hogy végérvényesen megszűnt a mozgástér.

A mai napig szokatlan érzést jelent látni az üres helyiségeket, kiállítótermet a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. Abban az intézményben, amelynek épülete és szabadtéri színpada mindig tele van élettel, programokkal, emberekkel. „A művelődési központ 2020. november 11-től zárva tart” – ez a felirat fogadja az ajtóban az arra járókat, esetemben pedig Lukács József igazgatóhelyettes, akivel az intézmény mindennapjairól, aktuálitásairól beszélgettünk. – A látogatóknál már csak minket, itt dolgozókat visel meg jobban a kényszerpihenő – jegyzete meg. Majd rögtön hozzátette, bár nem a megszokott kerékvágásban zajlanak a mindennapok, feladat így is akad bőven: (újra)tervezni, szervezni, közösségépítő kezdeményezéseket életre hívni, az online térben kulturális értékeket közvetíteni. Ugyanis a személyes találkozások nélkülözése még korántsem jelenti azt, hogy végérvényesen megszűnt a mozgástér. Sőt, a földszinti helyiséghez érve – ahol most is látható egy tárlat – arról biztosított, hogy nagy érdeklődés övezi ezeket a megszokottól eltérő kiállításokat. A vírushelyzethez igazodva, az üvegtáblák mögé helyezik el a képeket, így a látogatók kintről, az épületet körül sétálva is szemügyre vehetik az alkotásokat. Jelenleg a Hullámmoraj című sorozat látható, ami egy koprodukció, hiszen Misota Vilmos, a Skóciában élő magyar természetfényképész és Varga Orbán bonyhádi fotós keze munkáját dicséri. A tizenegy képből álló tárlat különlegessége, hogy a fotók vakrámára készültek, feszített vászonnyomatok formájában. Május 7-ig tekinthető meg az egyedi hatást keltő sorozat, ezt követően a szintén bonyhádi Mayer Alexandra festményei díszítik majd az üvegtáblákat. A kényszer szülte ezt a helyzetet, de miután a művelődési központ közösségi oldalára is felkerülnek a képek, visszacsatolások is érkeznek, amelyek alapján „vevők” arra az emberek, hogy „szembejön velük” a kultúra.

Várják a jelentkezőket a TrachTag-ra

Lukács József azt mondta, kevés pozitív hozadéka van a járványhelyzetnek, de azt mindenképpen ide sorolta, hogy a kollégáival jobban el tudtak mélyedni az online tér jelentette lehetőségek feltárásában. Kreatív ötleteket és hosszú távon is hasznosítható impulzusokat szereztek. Így lehetett sikeres például a Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett online/offline kvízvetélkedőjük is, ami egyszerre bírta mozgásra, a város több pontjának megtekintésére a résztvevőket és ezzel egyidőben az irodalmi értékek feltérképezésére. – Több család is arról számolt be, hogy közösen biciklire ültek és bejárták Bonyhádot. Nagyon jól érezték magukat, hasznos kikapcsolódás volt számukra – idézte fel az igazgatóhelyettes, aki egy aktuális, a Bonyhádi Német Önkormányzattal karöltve életre hívott kezdeményezésről is beszélt. Ez az úgynevezett TrachtTag, vagyis népviselet napja. Bonyhád mindig is büszke volt népcsoportjaira, a felvidékiek, székelyek, cigányok és németek alkotta sokszínű közösségre. Az itt élő népcsoportok kulturális öröksége olyan kiapadhatatlan tárház, amelyet időről-időre fel kell eleveníteni, meg kell mutatni. Ezt szolgálja az online múltidézés is. A felhíváshoz csatlakozóknak nincs más dolga, mint kiválasztani egy népviseleti ruhadarabot, vagy kiegészítőt – legyen az felvidéki, székely, cigány vagy német -, és azt a hétköznapi ruhájukkal összekombinálni. Fényképet kell készíteniük az összeállításukról és elküldeni a vorosmartymuvelodesi@gmail.com e-mail címre, a tárgy legyen: „nemzetiségek”. A képeket (és a szöveges történeteket) április 29. éjfélig várják a szervezők, a beküldött fotókat másnap, azaz a TrachtTag alkalmából teszik majd közzé a művelődési központ facebook oldalán, ahol további részletek is olvashatók a kezdeményezésről.

Tarka Fesztivál

Természetesen készülnek a nyitásra is: azokra a rendezvényekre, amelyeket adott esetben létszámkorlátozás, vagy egyéb megkötés mellett, de mindenképpen meg szeretnének tartani. Ezek között említette Lukács József a június 26-ra tervezett Kultúrkert programot, aminek a rendezvénytér adna otthont. Kiállítás, élőzene és irodalmi műsor alkot egy kerek egészet. Reményét fejezte ki, hogy a Köszönjük, Magyarország! a Térzene és a Déryné Programból tervezett kulturális, zenés, családi és színházi programokat is megvalósíthatják, akárcsak a nagysikerű kertmozi vetítéseket. A város legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényére, a Tarka fesztiválra is készül a szervező művelődési központ. Lukács József úgy fogalmazott, hogy folyamatosan figyelik a rendezvénytartásra vonatkozó szabályokat. Meglátása szerint legkésőbb júniusban kell döntést hozniuk arról, hogy megtartható lesz-e augusztus második hétvégéjén a minden évben több ezer embert megmozgató rendezvény. Ha igen, akkor milyen keretek között, szabályok mentén. – Mindennek az alapja az átoltottság magas százaléka, ezért, a kulturális és szabadidős programok miatt is fontos az oltás felvétele – tette hozzá a vezetőhelyettes.

Vizin Balázs

Vissza